Annonce
Latest NewsMad

Danmark fejrer “Den Store Bagedag”

Duften af vanilje, nybagte boller og chokolade vil sprede sig i rigtig mange hjem i dag, når danskerne fejrer Den Store Bagedag. Særlig børnefamilierne har taget mærkedagen til sig og benytter lejligheden til at mødes i køkkenet til en oplagt efterårsferieaktivitet, som alle kan være med til.

For mange har efterårsferien allerede budt på en del ture på museer, i naturen og i storcentre. Efter de mange aktiviteter trænger mange til en dag hjemme med familien. I dag fejrer hele Danmark Den Store Bagedag, som nemt kan gå hen og blive den hyggeligste feriedag for hele familien. Duften af nybagt brød og lækre kager vil sprede sig i køkkenet, og hele familien kan være med til at blande, ælte, bage og smage.

”Jeg er rigtig glad for, at danskerne bakker om Den Store Bagedag. Hver eneste dag får vi nye medlemmer i bageklubben på Den Store Bagedags hjemmeside, og der kommer hele tiden aktiviteter og opskrifter til inspiration for de mange bageglade familier,” fortæller Lars Møller, der er idémanden bag Den Store Bagedag.

Hver eneste dag finder flere hundrede danskere inspiration, bagetips og opskrifter på hjemmesiden, der blandt andet tilbyder opskrifter til årets forskellige højtider og mærkedage. Om godt en uge står Halloween for døren, og derfor kan Den Store Bagedag være en oplagt mulighed for at tage forskud på græskarhoveder, hekse, spøgelser og edderkopper. For inden børnene går på tur i kvarteret og råber ”slik eller ballade”, kunne de forsynes med nogle lækre Edderkoppekager eller nogle sunde og velsmagende Abrakadabraboller.

Sif Orellana, der har skrevet de kendte livsstilskogebøger ”Krudtugler og kanelsnegle” og ”Rollinger og roulader”, giver med Abrakadabrabollerne forsmag på hendes kommende kogebog.

”Den Store Bagedag er en vigtig mærkedag ligesom Valentines Day, Fars Dag og Mors Dag. Men det særlige ved Den Store Bagedag er, at den inddrager hele familien til en hyggelig aktivitet, som alle kan være med til og alle nyder. Abrakadabraboller med pecannødder, ingefær og andet godt er en rigtig lækker opskrift, som jeg synes er oplagt at bage på Den Store Bagedag. Og så vil den også være perfekt at bage igen til Halloween, så børnene kan få et godt stykke brød med, når de i næste uge skal rundt i nabolaget og rasle efter slik.”

EDDERKOPPER
– opskrift fra www.denstorebagedag.dk

Du skal bruge
100 g smør
1½ dl flormelis – chokolade
3 dl havregryn
2-3 spsk. stærk kold kaffe
Kokos
flormelis – jordbær
Lakridssnører

Så nemt spinder du edderkopper
Rør fedtstof og flormelis med chokoladesmag luftigt. Tilsæt havregryn og kaffe. Form til runde boller, som rulles i kokos.

Form nogle mindre boller, som sættes oven på de kokosrullede boller som hoveder. Bland et par spsk. flormelis med jordbærsmag med en smule vand, og brug det til at tegne øjne på hovederne.

Skær lakridssnørerne i stykker, og sæt dem på som edderkoppeben. Værsgo og spis!

ABRAKADABRABOLLER fra “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne” af Sif Orellana
– med pekannødder, ingefær og andet godt

16-20 stk.

Abrakadabrabollerne er nogen af mine absolut favoritter. De har en skøn smag, en saftig krumme og giver mig på forunderlig vis altid mod på tingene og gør mig glad. Hvordan de har held med det, indvier Kammerjunken dig i sin historie.

Bollerne hører til den type bagværk, der kan holde sig i flere dage uden at blive tørre. De egner sig godt til at fryse og blive taget op aftenen inden, de skal bruges som eksempelvis sandwichboller til børnene madpakker.

Selv laver jeg gerne en stor portion dej baseret på opskriften nedenfor. Hver morgen tager jeg dej nok fra til at lave de boller, vi har brug for til vores morgenmad og frokost, og sætter derefter skålen med resten af dejen tilbage i køleskabet. Næste morgen kommer den frem igen og en ny portion boller ryger en tur i ovnen for øjeblikket senere at kunne sættes på morgenbordet.

Dejen kan holde sig i helt op til 5 dage på køl, og bollerne bliver efter min vurdering bare bedre og bedre for hver dag. De kan også forvandles til flutes, hvis man måtte have lyst til lidt godt bagværk til suppen eller den sammenkogte ret om aftenen. En helt vild nem, lynhurtig og skøn måde at få hjemmebag på – hver morgen.

10 g gær
1 1/2 l vand
2 tsk fint salt
150 g havregryn
100 g rugmel
1/2 dl solsikkekerner
5 g fintrevet ingefær (ca 1 spsk)
1 dl hakkede pekannødder
1 1/2 dl ylette
ca. 1200 g hvedemel

Drys: Hakkede pekannødder. Bland gæren med det kolde vand. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen godt sammen. Den skal være temmelig klæg. Put køkkenfilm om skålen med dejen og sæt den i køleskabet natten.

Den Store Bagedag afholdes i år for sjette gang den 21. oktober, men der er selvfølgelig ingen grund til at begrænse sig til den ene dag, fordi bagning er sjovt og hyggeligt året rundt. Hvis du mangler inspiration kan du altid finde opskrifter på Den Store Bagedags hjemmeside www.denstorebagedag.dk eller anskaffe dig et gratis opskriftshæfte, som kan findes lige ved siden af bageingredienserne i de fleste dagligvarebutikker i hele uge 42. Opskriftshæftet kan også downloades fra bagedagens hjemmeside.

www.denstorebagedag.dk kan man også finde konkurrencer og mere information om Den Store Bagedags protektorer og sponserer.

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin