Home / Beer / Hvad er en ale – kort forklaret
Ale - kort forklaret
Ale - kort forklaret

Hvad er en ale – kort forklaret

Selv om jeg har en stor forkærlighed til vin så er en god ale nu heller ikke af vejen. Specielt her i det sidste års tid har jeg fået øjnene op for den mangfoldighed af øl der findes i handlen. En mangfoldighed der ikke i samme omfang, som indenfor vinens verden, er bundet af restriktive regler for fremstillingen.

En af de øltyper som jeg holder meget af er ale. Ale bruges ofte som en fællesbetegnelse for alle typer af overgærede øl. Ale er i lighed med øl brygget på en kombination af gær, maltet byg og humle. Den væsentligste forskel mellem ale og øl findes i typen af gær der bruges. Til ale bruges der overgær, som konverterer stivelse til sukkerarter meget hurtigt. Brugen af overgær gør at ale, der både er mere sød og mere frugtagtig end en øl. Humle tilsættes til alen for at give det en let bitter smag. Dette modvirker den sødere smag, så at slutresultatet er så tæt på perfekt som muligt.

Ale nævnes første gang i skrifter fra det 15. århundrede og var den indgik som en vigtig del af bøndernes kost. I dag har ale ikke samme betydning for vores kost og begrebet ”ale” siger i dag mere noget om øllets fremstillingsmetode. Overgær stiger (som navnet antyder) op til overfladen under gæringen sammen med kuldioxidbobler og danner et tykt gærlag på øllets overflade.

Gæringen foregår ved 18 – 25 °C, og under gæringsprocessen er det ikke al maltsukkeret, der omdannes til alkohol og kulsyre. Derfor forbliver noget af maltsukkeret i det færdige bryg, og resultatet bliver en mere fyldig og sød øl. Overgæren giver sammen med den høje gæringstemperatur masser af aroma i øllet, bl.a. bliver øllet frugtagtigt og aromatisk.

Der er mange forskellige typer af ale. Disse omfatter Pale Ale, Brown Ale, Porter, Red Ale, Scotch, Mild og Old. Forskellen mellem alle disse typer er især hvad de er lavet af, og den alkoholprocenterne. I en Pale Ale bruges der en lys byg. Dette skaber den lysere farve, og også en lysere smag. Brændt byg bruges i Red Ale. Det er det, der giver alen den røde nuance. I Brown Ale bruges der almindelig byg og en lavere mængde humle. Det giver ofte en ale med en mere mild smag. En stærkere type ale er Scotch, som nogle gange er karamelliseret at give smag. Old Ale er en Ale, der har været lagret i mere end et år. Det giver alen en meget stærkere smag. Endelig er der Mild Ale som modsat Old Ale er klar til forbrug lige efter brygningen, og indeholder mindre alkohol.

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *