Annonce
Vin

Månedens prisrøver: Fionia Vin løber med prisen

Gammelt blogindlæg fra januar 2009, som jeg skrev til en anden hjemmeside. Spørgsmålet og problemstillingen er stadigvæk relevant.

”Den store illusion” eller ”månedens prisrøver” er de to overskrifter som valget stod i mellem på dette nye tiltag om vinpriser. Hvad er den rigtige pris en flaske vin og hvad er en fornuftig avance på vin? Det er spørgsmål, som er noget nær umulige at svare på. Der er ikke to vine, der er ens. Det hænder, at vi her i Danmark ser en vin fra samme producent udbudt til vidt forskellige priser på det danske marked.

Hvorfor er der den prisforskel? Indimellem falder man over vine, hvor der så stor forskel i prisen, at forklaringen alene kan søges i et vinfirmas meget høje avancer. Derfor er valget på denne temarække blevet ”månedens prisrøver”.

Hvad skal prisen så være på en vin? Hvad avance må der være på en vin. Det er der ingen regler for – her gælder udbud og efterspørgsel. Der er ofte store forskelle på den enkelte vinhandlers udgifter – nogle har butikker, stort lager, egen import mv., mens en garageimportør har minimeret disse omkostninger.

Med månedens prisrøver sætter vi fokus på vine, hvor der efter vores opfattelse er et åbenlyst misforhold i prisen. Dette er baseret på den forskel, der er i pris på den samme vin mellem de enkelte vinhandlere. Det er således ikke et spørgsmål om, hvor vidt det er rimeligt eller ej, at en vin koster 500 kr. Det er alene et spørgsmål om, hvorfor den samme vin kan være så forskellig prisfastsat.

Titlen som januar måneds store prisrøver går ubetinget til Fionia Vin for deres Moccagatta Barbaresco Bric Balin til 499,00 kr.

Moccagatta’s Barbaresco Bric Balin er en god repræsentant for Piemontes nebbiolovine:

Rubinrød og med en duft brombær og kirsebær. I smagen finder du sveske, lakrids, tjære, mynte, kakao og anis. Bric Balin har en lang eftersmag, der bare bliver ved og ved. Her tale om en Barbaresco på højt niveau.

I forbindelse med trøffelfestivalen i oktober måned 2008 blev Moccagattas Barbaresco Bric Balin indkøbt for 30 € (225 dkk) i et Enoteca på Alba’s gågade. Begejstringen for vinen var jævnfør ovenstående stor – så stor at vinen skulle genindkøbes.

Overraskelsen var stor, da vi kunne konstatere følgende priser på det danske marked:

  1. Fionia Vin 499,00 kr.
  2. Erik Sørensens Vin 369,95 kr.
  3. Enoteca i Alba 225,00

Hvad er det, der får Moccagatta’s Barbaresco Bric Balin, der kan indkøbes til normalpris 225 i et Enoteca i Alba til pludselig at koste 499 kr. hos Fionia Vin i Danmark?

Der er tale om så stort et prishop, at det ikke bare kan forklares med transport og danske afgifter. Der er tale om en prisforskel på hele 120 % – med andre ord meget højere end de typiske avancer på vin på ca. 40 %, som man eksempelvis ser i detailhandlen.

Nok mest interessant er det det, at Moccagatta’s Barbaresco Bric Balin hos Fionia Vin er 129 kr. dyrere per flaske end hos Erik Sørensens Vin. Her er der tale om to mere sammenlignelige vinfirmaer, hvor man endda må formode, at Erik Sørensens Vin har højere omkostninger qua deres fysiske butikker.

Hvad er det så der forklarer den store prisforskel på de to vinfirmaer? Måske er Eriks Sørensens indkøbere bare bedre til at forhandle priser end Fionia Vin? Vi kender ikke svaret – men det er ikke troligt at de danske vinfirmaer har fået en dårligere pris end vinhandlen i Alba, der med en pris på 30 Euro næppe taber penge på den handel.

Tillykke til Fionia Vin med titlen som januars prisrøver. Gad vide om det er den samme avancepolitik, der går igennem på alle vinene hos Fionia Vin. Et pristjek på internettet kunne måske hurtigt tjene sig ind.

Hvis du ikke er ramt af finanskrisen og skulle have lyst til at brænde nogle penge af, kan Moccagattas Barbaresco Bric Balin købes til 499 kr. hos Fionia Vin eller du kan vælge, at få den samme oplevelse hos Erik Sørensens Vin til kun 369,95 kr.

Oprindelig dato – 13/01 2009

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin