Annonce
EntrepreneurshipSkat

Skat: Så skal der snages i skattelister

Skat – og i særdeleshed andres skat altid haft danskernes store interesse. Dengang skattelisterne for personer var offentlige var det et stort samtaleemne. På landet blev der ligefrem lavet bøger, hvor du kunne slå de enkelte gårde og og læse alt om hvad de havde af dyrehold, marker, børn, indkomst mv. Alt det hører historien til – heldigvis.

For selskaber ser det anderledes ud. For andet år i træk giver SKAT adgang til information om danske selskabers faktiske skattebetaling. Det drejer sig om 2012.

Du kan se disse oplysninger om selskabers skatteforhold:

  • Selskabets skattepligtige indkomst.
  • Eventuelt underskud fra tidligere år, som selskabet har trukket fra i årets indkomst.
  • Den beregnede skat for indkomståret.
  • Den skattebestemmelse, som selskabet er skattepligtig efter.
  • Om selskabet er omfattet af tonnage- eller kulbrinteskatteloven.

Danske selskaber beskattes samlet, hvis de i løbet af et indkomstår tilhører samme koncern. Hvis et selskab bliver sambeskattet med andre selskaber, kan du kun se de samlede skatteoplysninger for alle selskaber i sambeskatningen. Disse oplysninger kan ses ved opslag på administrationsselskabet (moderselskabet). Du vil desuden kunne se oplysninger om, hvilke selskaber der indgår i sambeskatningskredsen.

Hvad er værdien af skattelisten når den kun omfatter selskabsskatter. Skattelisten giver ikke et samlet billede af, hvor meget det enkelte selskab bidrager med til det dansk samfund. Eksempelvis kan du ikke se, hvor meget det enkelte selskab betaler i moms, told og diverse punktafgifter. Der tages heller ikke tages højde for, at de enkelte selskaber bidrager indirekte via medarbejdernes skattebetaling.

Netop det forhold at skattelisten alene taler om selskabsskat gør den efter min mening værdiløs. Der har været en stadig stigende tendens i de senere år for at interessere sig for, hvad de enkelte selskaber bidrager til i SKAT. Det for ensidigt. Det er også fint efter mening, at der laves holdningsmærker a la “handeldansk.dk”, hvor tanken er  at opfordre forbrugerne til at handle i butikker, som bliver beskattet i Danmark og man dermed er med til bidrage til det danske velfærdssamfund. Helt ærligt hvor dumme er forbrugerne?  Gad vide om de samme virksomheder vil undlade at handle i  eksempelvis de tyske grænsebutikker, købe kampagner hos Google mv….  Ikke et ondt ord om dobbeltmoral.

Det er dog ingen tvivl om, at vi i det kommende år vil se flere og flere virksomheder aktivt vil anvende deres økonomiske i form af skatten  til at markedsføre sig selv. Det mest oplagte vil være i årsregnskabet. Bedre information hvor der også vil specielt vil være fokus på det indirekte bidrag.

Vil du se hvad dine konkurrenter betaler i skat, så kan du selv slå skatteoplysningerne for  2012 op her.

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button