Den mad vi spiser af Helene Plett Forchhammer

Den mad vi spiser

Den mad vi spiser

Genre:
Udgivet af:

Published: 12. maj 2023

Format: Hæftet

ISBN: 9788773391907

Det vrimler frem med nye kogebøger i et tempo så jeg næsten ikke kan følge med i. Hånden på hjertet så er de ikke alle lige spændende. Det er altså lidt trivielt når man som mig har 2 nye bagebøger liggende på foran – og nærmest som det første slår op på enslydende kageopskrifter. Der kunne jeg kun konstatere at Amo med deres mange bageopskrifter ikke har levet forgæves.

Den mad vi spiser falder ikke ind i den kategori. Her blev jeg solgt af bogens bagside som lokkede med ord som; sommer med syrensaft og saltede mirabeller, langbordsmiddage og krøllede duge, en surkål der redder liv, fermenterings-get down i efteråret, smukke salater, der følger  årstiderne og meget mere. Efter at have læst ”Den mad vi spiser” blev jeg mindet om, hvorfor jeg for snart længe siden lovede mig selv ikke at læse personlige kogebøger, hvor temaet er den mad forfatteren selv laver.

Helene Plett Forchhammer har hentet megen inspiration fra andre lande og det er er ganske forfriskende, men alligevel græmmes jeg når Helene Plett Forchhammer i sit forord skriver ”Den internaliserede racisme lever desværre stadig i bedste velgående, også når vi taler om mad, og det kræver refleksion og stillingtagen”. Om det er refleksion eller stillingtagen at hun i samme afsnit skriver ”Selv er jeg hvid kvinde fra København…” og ”Som hvid person fra et vestligt land…”, ved jeg ikke. For mig er det åbenlyst at Helene Plett Forchhammer gør sig selv til en del af racisme-problemet. Ligesom det i bund og grund er komplet uinteressant i forhold til bogens øvrige indhold.

Forlagets beskrivelse

DEN MAD VI SPISER er en ny kogebog med smuk, smagfuld og sanselig mad, som kan laves derhjemme eller spises med gæster. Det er simple opskrifter, med smæk på smagene.

Thai chiliolie, labneh balls, sojaæggeblomme med ris og smørdampede svampe, syrlige rosenkål i knoldsellerispuré, wontonsuppe med friteret hvidløg, sommer ribollita, mexikansk bønnestew og mange flere.

Grøntsagerne er måltidets vigtigste spiller, men kødet får lov at være med til specielle lejligheder. Det er sådan mange af os spiser og laver mad, grøntsagerne er hovedrollen, men der er ingen dogmer. Det er den mad vi spiser.

Anmeldelse

Kogebogen

Helene Plett Forchhammer er et nyt bekendtskab. I den mad vi spiser tages vi med på en rejse i hendes verden. Her er har hun fokus på smagen og den gode madoplevelse. Her har hovedparten af opskrifterne et vegetarisk præg Som hun selv konstaterer det er ikke unikt – det er den mad vi spiser. Hvad er så det unikke ved Det er den mad vi spiser? Jeg bliver dig svar skyldigt.

Opskrifterne

Falastin indeholder 110 opskrifter. Forfatterne gør meget ud af at præcisere, at opskrifterne ikke skal opfattes som et ”mellemøstligt køkken”, da det ville være det samme som at tale om et ”europæisk køkken”. Her er det det palæstinensiske køkken som er i fokus. De eneste justeringer, som forfatterne har foretaget, er sket ud fra devisen om, at det skal være enkelt for amatørkokken at lave opskrifterne uden, at skulle bruge en hel dag i køkkenet. Ligesom der er lagt vægt på, at der kun bruges ingredienser, som er forholdsvis tilgængeligt for alle.

I de enkelte kapitler kan du finde opskrifter som:

Side Chicks: Lamberts hots chilisauce, rød peberfrugtcreme og saltsyltede umodne mirabeller eller hvad med hybenrosesirup?

Salads for days: Her er opskrifterne inddelt efter de 4 årstider. Her er fuld fokus på at få det bedste ud af årstidernes grøntsager. Hvad med at gå foråret i møde med eksempelvis forårsgrønt med georgisk nøddepasta og solsikkeolie eller hvad en græsk salat i sommeren. Efteråret vil passe fint til en gang rødbeder og rød spidskål med brombærkompot.

Get it cracking: Sojaæggeblomme med smørdampede svampe, røræg eller hvad med en gang citronpasta?

Soupin’ soupin’: Tomatsuppe med mandelcreme, laksa med fiteret, Laksa med friteret tofu eller grydebrød.

Stew it up: Sommerribollita, Chickpeastrw eller Kitchari.

Mmeat treat: Larb, Nam tok, Hvidkålsddolmer med fisk og kartoffel, pastinak og sølvbede.

Forfatterne

Helene Forchhammer er vokset op i kollektivet Fabrikken på Christiania og har fra en alder af 13 år jævnligt lavet aftensmad til kollektivets 14 beboere. Hun er uddannet madkundskabslærer og står bag den madbloggen Eatrealbereal.

Målgruppen

Ja, hvem er egentlig målgruppen til denne bog? Med et tema bygget op omkring smag så burde den ramme bredt, men mon ikke de primære læsere vil være at finde i Helene Plett Forchhammers eget univers.

Sværhedsgraden

Her kan alle være med! Opskrifterne er let tilgængelige at gå til.

Optikken

Overskueligt og fint layout med mange mad- og stemningsbilleder. Jeg ville ønske at billederne fremstod mere skarpe og tydelige. Lidt for “sløret” til at fange essencen af retterne.

Jeg har aldrig rigtig forstået den blanding af dansk og engelsk sprog, der mange steder blever mere og mere fremtrædende – også her. En udvanding af det danske sprog, som for mig virkede irriterende og distraherende for udbyttet af bogen.

Ingredienserne

Hovedparten af ingredienserne kan findes i ethvert større supermarked. Enkelte ingredienser kræver dog nok et besøg i en specialbutik eller online-shop (eller kan forholdsvis let erstattes af en anden ingrediens).

Sammenfattende

”Den mad vi spiser” er fyldt med mange opskrifter, hvor smagen er i centrum. Der er ingen tvivl om, at er du til hovedsageligt vegetariske retter kan der være nogen inspiration at hente. Det her er en af de kogebøger, som ikke talte til mig. Jeg tror, at man skal være en del af Helene Plett Forchhammer eget bloggerunivers for at være oppe og ringe over denne bog.

Om DEN MAD VI SPISER

Den mad vi spiser kan købes hos Bog & idé
Den mad vi spiser kan købes hos Saxo.com

Sprog: Dansk
ISBN: 9788773391907
Forlag: Grønningen 1
Sideantal: 224
Udgivet: 12. maj 2023

the gravatar profile photo

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rate this review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin