Annonce
GastronomiItalien

Der er intet som en øl fra Menabrea

Piemonte er meget andet end Barolo og Barbaresco. Vidste du at Piemonte også er hjemstedet for bryggeriet Menabrea, som år efter år høster stor international anderkendelse for sine øl?

Menabrea ligger i den nordlige del af Piemonte i byen Biella. Det har de gjort lige siden 1846. Opskriften på Menabreas succes er enkel. Menabrea brygger øl på vand fra den nærliggende Monte Rosa gletsjer. Gletsjervandet er fri for kalk og mineraler og er med til at give øllet en frisk og blød smag, der er uden bitterhed eller skarphed. Samtidig udvælger de alle deres øvrige råvarer med stor omhu

Menabrea producerer øl på gamle traditioner såvel som nye bryggeteknikker. Menabrea benytter blandt andet en bryggemetode, som tager fem til seks uger i stedet for de typiske to uger. Dette giver en betydelig mindre produktion pr. år, men sikrer øllets kvalitet og gode smagsoplevelse.

Blandt mine egne favoritøl er Menabrea Bionda, som er en pale ale øl på 4,7%.  Det er en dejlig frisk øl, med flot hvidt skum. Den har en duft af korn, tørret græs og citrusfrugter. I de italienske supermarkeder koster den en god 10 kr. for 66 cl. Det er ikke så ringe endda for en øl med personlighed. En herlig øl til en varm sommerdag.

En anden øl fra Menabrea som jeg holder meget af er Menabrea Ale. Denne øl findes desværre ikke på butikshylderne her i Piemonte. Egentligt lidt spøjst at jeg skal have øl, der er fremstillet i Piemonte bragt tibage fra Danmark.

Menabrea  Ale er blevet fremstillet efter ønske fra den danske distributør Søren Skov Nielsen til Ølagenterne. Søren Skov Nielsen syntes, at der manglede en kraftig mørk øl til det danske marked. Resultatet er blevet en dobbel ale på 7,5%, som er en fyldig og mørkebrun øl med en god lang eftersmag med toner af både chokolade og kaffe. Samtidig er den frisk i smagen uden at være tung.

Ingen jul uden en juleøl. Vi skal ikke mange år tilbage før det at finde en juleøl i Italien nærmest var håbløst. Takket været flere og flere små mikrobryggerier er juleøllen ved at finde vej til de italienske butikker. Menabreas juleøl er en mild aletype med kun 5,2 % alkohol. Med sin mørke fylde, friske og bløde smag samt med krydrede noter, er dette en fantastisk ale, der går godt til vinterens retter. Den supplerer julebordet uden at overdøve eller gør hverken dig eller dine gæster mætte før I når til stegen. Ligesom resten af Menabrea familien, har deres jule en ren og blød smag.

At der er er andre end mig, der synes at Menabreas øl er i verdensklasse vidner 11 vundne guldmedaljer om til World Beer Championships (WBC) i Chicago. WBC blev oprettet af Beverage Testing Institute (BTI) i 1994. BTI er en uafhængig organisation, der tester øl hvert år fra store og små bryggeier fra hele verden. Hvert år er der omkring 1000 øl der stiller op til test i forskellige kategorier.

I dag producerer Menabrea omkring 85.000 hektoliter om året og eksporterer deres øl til omkring 20 lande. Selvom bryggeriet har moderne produktionsteknologi, ligger  bryggeriet stadig af de gamle bygninger fra 1846. Det er Italiens ældste bryggeribygninger.

Går turen til Piemonte kan en heldagsudflugt til Biella anbefales. Start dagen med at besøge Biella og Menabrea. Spis din frokost i bryggeriets gamle hestestald, som i dag er omdannet til en udmærket restaurant. Tag også et besøg på Menabreas eget museum. Om eftermiddagen kan turen gå til Gattinara og Ghemme, hvor der er rig mulighed for at smage på de mere ukendte nebbiolovine fra Piemonte.

I Danmark forhandles Menabrea af: Ølagenterne ApS. (www.oelagenterne.dk).

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin