Annonce
HenrikSkat

Ejendomsvurdering: Boligejere, lad os starte et bondeoprør

Er tiden ikke inde til at boligejerne starter deres eget bondeoprør mod SKATs behandling af de offentlige ejendomsvurderinger? Rigsrevisionens beretning til Statsrevisorerne om SKATs behandling af den offentlige ejendomsvurdering er hovedrystende læsning og fortæller historien om 10 års laden stå til, hvor det at fejle  er acceptabelt og hvor boligejernes retssikkerhed har været et fremmedord.

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at SKATs behandling af klager over 2011-vurderingerne ikke er sket i overensstemmelse med de grundlæggende forvaltningsretlige regler for sagsbehandling. I knap halvdelen af klagesagerne findes ikke dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet. Det er dermed heller ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen. Hertil kommer, at SKAT begrunder afgørelserne mangelfuldt i mange sager, og at SKAT i ca. 40 % af klagesagerne  overskred fristen på 16 uger til sagsbehandlingen. Rigsrevisionen konstaterede endvidre, at dokumentationsmateriale – herunder ind- og udgående breve – kun var journaliseret i knap 20 % af klagesagerne. Med andre ord er der tale om, at vi borgere ikke kan være  sikre på, at vi har fået en lige og fair behandling, når SKAT vurderede vores ejendomme. Skal vi som borgere virkelig acceptere den situation?

Det er selve fundamentet for ejendomsvurderingsopgaven, der gør SKATs vurderinger særdeles usikre. Eksempelvis er grundværdiområder kun inddelt korrekt i 17 ud af 98 kommuner. Det betyder, at SKAT risikerer at vurdere 2 ens grunde forskelligt. Ligeledesbygger vurderingerne på oplysninger om salgspriser, som selv ifølge SKAT ikke er pålidelige. I 2011 var SKATs vurdering af 3 ud af 4 parcelhuse ude af trit med de priser, som husene blev handlet til. Med andre ord SKAT’s vurderingssystem har spillet fallit.

Tiden går  og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har til flere medier forklaret,  at Skatteministeriet i disse uger arbejder med en række modeller, som skal rette op på de fejlbehæftede ejendomsvurderinger. Helt ærligt hvis skatteministeren på så kort tid – og inden 1. oktober – kan trylle de vise sten frem, hvorfor har ministeren så ikke gjort det for længe siden. 

Mere klart er Brian Mikkelsens (K) opfordring til SKAT:  ”Tænk dig nu om, Skat. Drop dog de nye ejendomsvurderinger, når det allerede står klart, at de vil være fulde af fejl. Fejl skal rettes – ikke gentages”. Bedre kan det vist ikke siges. Hvis ikke SKAT kan komme på banen med ejendomsvurdering, som vi alle kan have tillid til – så udskyd ejendomsvurderingen for 2013 og brug den fornødne tid til at få etableret et vurderingssystem, som vi alle kan tillid til.

Hvis politikerne virkelig agter at lade SKAT gennemføre ejendomsvurderingen for 2013 på det nuværende grundlag, så lad os lave vores eget bondeoprør ved at klage over ejendomsvurderingen. 1,7 millioner boligejere kan rokke systemet, hvis de står sammen. På denne måde tvinges SKAT til sagligt at begrunde ejendomsvurderingen på hver enkelt ejendom. Samtidigt ville vurderingerne give et mere korrekt billede af virkeligheden.

Middelalderens bondeoprør var væbnet oprør. I vores tid er kan ”bondeoprøret” starte foran skærmen. Hvis din ejendom f.eks. ikke har været til salg i længere tid, kan du starte med kigge på de omkringliggende ejendomme, og se om der er nogle, der er blevet solgt for nyligt, og for hvilken pris. Husk det at sammenligne ejendommene er svært, da ikke to huse er ens.

Derudover skal du se på, hvad de generelle kvadratmeterpriser er i lokalområdet, hvilket kan ses på Danmarks Statistik.  Kan du for eksempel se, at dit hus er vurderet til 22.000 kroner per kvadratmeter, men den lokale kvadratmeterpris i gennemsnit er på 15.000 kroner, så skal dit hus virkelig være specielt, hvis det skal være så meget dyrere.

Alternativt kan du søge ekstern eksperthjælp til at føre din klagesag. Flere og flere af de store revisionsfirmaer har oprettet grupper, der er specialiseret i at føre klagesager over ejendomsvurderingerne. Fælles for dem er at de have meget høje succesrater. En ting er sikkert. At klage kræver tålmodighed. Du kan forvente at en afgørelse først foreligger efter 1 – 2 år.

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

3 Comments

 1. Der er vel kun en ting der kunne bekymre mig ved en udsættelse, nemlig hvad nu hvis den for flertallet betød nedsatte vurderinger og sparet skat?
  Jeg tror dog ikke det er særligt sandsynligt men kunne jo være bedre end sidste forkerte – men samlet ja – STOP showet indtil i ved det kan gennemføres ordentligt
  vh

  1. Når jeg lytter til vandrørene lyder det som om alle med indsigt i ejendomsvurderingerne forventer at 2013 bliver lige så misvisende som 2011. Jeg husker stadigvæk hvor flittigt tidligere skatteminister Kristian Jensen var med at prøve at overbevise boligejerne om at de ikke skulle klage over deres ejendomsvurdering, da den ingen betydning havde for dem skattemæssigt. Det var jo en stor løgn.

   En let løsning her og nu vil være at tage vurderingen for 2011 og trække 10-20 procent fra. Så reduceres det gennemsnitlige niveau ned med en procentsats svarende til det Rigsrevisionen, mener SKAT generelt vurderer for højt med. Problemet er bare at tallene for den enkelte boligejer ikke bliver mere korrekte af den grund.

   Nu skal det hele ikke gå udover SKAT. Lige nu siger loven, at SKAT skal lave en ny ejendomsvurdering. Så bolden ligger hos politikerne. Det er politikernes ansvar, at dette vanvid stoppes og løses.

 2. Ministeriet har oplyst, at der ikke er blevet igangsat tiltag, der kunne forbedre ejendomsvurderingen, da der i perioden 2008-2011 var politiske overvejelser om at ændre og eventuelt afskaffe ejendomsvurderingen.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin