Annonce
Søvnapnø

Hvad er søvnapnø?

Lad mig bare indrømme, at søvnapø er relativt nyt for mig. Det er ikke sådan, at jeg ikke har hørt ordet søvnapnø før – jeg har bare aldrig rigtig forbundet det med migselv.  Snorken, især høj snorken, har min familie beskyldt mig for i mange år, men det at jeg snorker er det jo ikke automatisk det samme som søvnapnø.

I min bestræbelser på at blive klogere på hvad søvnapnø er faldt jeg over ovenstående video (engelsk), som giver en god introduktion til det fysiologiske  bag søvnapnø.

Som det fremgår af videoen forekommer søvnapnø når man sover, ved at musklerne i  musklerne i de øvre luftveje (næsen, munden og svælget) slapper af. Hvis musklerne slapper for meget af, kan luftvejene blive forsnævrede. Dette får mange til at begynde at snorke. Somme tider bliver det også svært at trække vejret.

I det omfang luftvejene bliver helt tillukkede, opstår der en pause i vejrtrækningen. Vejrtrækningspausen kan vare fra 10 sekunder og op til ét minut. Den hyppigste form for søvnapnø indebærer, at man har gentagne vejrtrækningspauser, når man sover (obstruktiv søvnapnø). Antallet af pauser kan være op til flere hundrede pauser hver nat.

Samtidig falder falder blodets iltindhold under vejrtrækningspausen.  Eksempelvis blev mit iltindhold målt til 61 %, hvor normalen er om omkring 90 -95 %. Hjernen reagerer med at vække en , så vejrtrækningen starter igen. Denne reaktion sker helt automatisk. Man kan normalt ikke selv huske de gentagne opvågninger,

 

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin
error: