Annonce
GastronomiMad

Muslingesuppe

Blåmuslingerne fra Limfjorden eller Østersøen har jeg stor forkærlighed for. Igennem tiden har det dannet udgangspunkt for flere gode madoplevelser. Blåmuslinger har også dannet rammen om det mest uspiselige måltid, jeg nogensinde har fremstillet. Jeg glemte, at de blåmuslinger som min italienske fiskepusher i Piemonte solgte, kommer fra helt andre farvande end de danske. Det blev godt nok så salt en omgang, at ikke engang rigelig og god piemontesisks vin kunne redde måltidet.

Men fredagens tur forbi fiskehandleren endte alligevel med et net blåmuslinger denne gang. Efter lidt overvejelser blev beslutningen at lave en muslingesuppe.

Muslingesuppe (4 personer)

1 kg blåmuslinger
1 spsk. olivenolie
1 løg
1 gulerod
2 fed hvidløg
2 kviste timian
2 dl hvidvin

5 dl fiske- , hønse- eller grøntsagsbouillon
1 stor porre
2 gulerødder
1 stort løg
2 tsk. smør
1 lille tsk. karry
Citronsaft
Salt og peber
4 æggeblommer
2 dl piskefløde

Det største arbejde er at rense muslingerne grundigt. Muslingerne skal skyldes i vasken med koldt vand. Det gør ikke noget, at du er lidt hårdhændede i din behandling af muslingerne sådan, at de muslinger der har åbnet sig, lukker sig. Bank muslingerne, der stadigvæk er åbne, hårdt i bordet. Hvis de ikke lukker sig, skal du kassere dem. De tilberedte muslinger skal derimod kasseres, hvis ikke de har åbnet sig under dampningen.

Rens og hak løg, gulerod og hvidløgsfed fint. Sauter grøntsagerne i olien sammen med krydderierne i en stor gryde.

Tilsæt muslinger og hvidvin efter et halvt minuts tid og læg låg på. Lad muslingerne dampe i ca. 5 min, ryst gryden et par gange undervejs. Tag gryden af blusset og pil muslingerne ud, når de er kølet ned. Stil dem til side.

Si suppen, bland den med bouillon og lad den koge godt igennem.

Gør de resterende grøntsager i stand og skær dem i fine små terninger eller strimler. Sauter dem kort i smør i en kasserolle sammen med karry. Tilsæt citronsaft og tag kasserollen af blusset.

Kom de sauterede grøntsager i gryden med bouillon. Dernæst skal suppen jævnes. Her bruger vi æggeblommer til at jævne suppen. Det er med til at gøre suppen tykkere og samtidig giver den en mere rund konsistens og ikke mindst mere smag og fylde. Først rører vi æggeblommerne og fløden s ammen. Derefter røres et par deciliter af den varme suppe i blandingen, lidt ad gangen. Gryden tages af kogepladen og vi rører æggejævningen i suppen.

Smag til med salt og peber. Suppen bringes til lige under kogepunktet under omrøring. Den skal være lidt tykkere, men må ikke koge, da den så skiller. Hvis suppen bliver for tyk, kan du tilsætte kogende bouillon til den får den ønskede konsistens.

Tag gryden af og kom muslingerne i. Server straks med friskbagt brød til.

Muslingesuppen bør spises samme aften, fordi en suppe der er jævnet med æg, er vanskelig at varme op – og ikke mindst fordi muslinger skal spises, mens de er friske og nykogte.

Vinanbefaling:

Min første tanke var at servere en fadlagret Chardonnay til denne både lidt cremet og fede suppe. Men valget endte alligevel med at stå mellem en Sauvignon og Pinot Grigio – begge fra Südtirol. Det blev sidstnævnte vin fra Tiefenbrunner Schlosskellerei Turmhof – Pinot Grigio “Turmhof” 2012 – der blev aftens vin. Et godt og vellykket valg. Du kan læse vinanmeldelsen her.

 

 

 

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin
error: