BagværkMadMit italienske køkkenOpskrifterPane, torte, biscotti

Nutellacrumble

World Nutella Day, som fejres hvert år den 5. februar, er et globalt fænomen, der hylder det elskede chokolade- og hasselnøddesmørepålæg, Nutella. Dagen blev skabt i 2007 af den amerikanske blogger Sara Rosso, som var vild med den italienske blanding, og dagen har udviklet sig til en verdensomspændende hyldestdag. Fans fra hele verden mødes for at dele deres passion for Nutella, dele kreative opskrifter, smarte ideer og forkæle sig selv med det lækre smørepålæg på forskellige måder.

Nutella blev introduceret på markedet af det italienske firma Ferrero i 1960’erne, men oprindelsen går helt tilbage til 1940’erne, hvor kakao var en mangelvare på grund af rationering under 2. Verdenskrig. Pietro Ferrero, en konditor fra Piemonte, udtænkte en sød pasta kaldet “Giandujot”, der blandede hasselnødder, sukker og et strejf af kakao. Opskriften udviklede sig til det, vi i dag kender som Nutella, og blev en uundværlig for mange.

Nutellas popularitet er steget kraftigt gennem årene, og den har formået at etablere sig som en fast bestanddel, ikke bare som morgenmadspålæg, men som en ingrediens, der forvandler almindelige fødevarer til dejlige lækkerier. Dens alsidighed er grænseløs, og den indgår i morgenmadscroissanter, frokostsandwiches, opfindsomme kager og dekadente desserter. Både kokke og hjemmekokke eksperimenterer med Nutella i pandekager, småkager, nutellacrumble og endda salte retter og finder hele tiden nye måder at fortolke smagene på.

World Nutella Day opfordrer entusiaster til at udtrykke deres kærlighed til smørepålægget. De sociale medier bliver fyldt med hashtags som #WorldNutellaDay, når fans poster billeder, videoer og opskrifter, der viser, hvordan de fejrer dagen. Nogle holder fester med Nutella-tema, mens andre benytter lejligheden til at nyde Nutella direkte fra glasset.

På trods af de glædelige festligheder kaster World Nutella Day også lys over miljømæssige og etiske bekymringer. Kritikere af palmeolie, en nøgleingrediens i Nutella, diskuterer dens indvirkning på skovrydning og ødelæggelse af levesteder og opfordrer til ansvarlige indkøb og miljøforvaltning.

Jeg er ikke sikker på at jeg selv hører til i kategorien af hardcore fans af Nutella. Jeg kunne aldrig få mig selv til hverken at smøre eller spise en mad med Nutella. Men jeg indrømmer, at jeg med årene er begyndt at bruge Nutella som ingrediens i kager, is mv. Der kan jeg godt spise det.

Som en rigtig Piemontefreak kan jeg ikke undgå at bemærke, hvor stor en betydning Ferrero har får området. Det er en stor arbejdsplads, som brødføder rigtig rigtig mange familier. Mit bidrag til World Nutella® Day er denne Nutellacrumble, som er en kage, der er vanskelig at modstå.

Vil du udfordre dig selv med en Nutellacrumble – så prøv eventuelt at lave din egen version med Nutella.

Nutellacrumble

Ret Bagværk, Eftermiddagskaffe, Julekage, Nutella
Køkken Italiensk
Keyword Bagværk, Chokoladekage, Nutella
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 10 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 500 g mel
  • 150 g sukker
  • 150 g smør
  • 2 æg
  • 10 g Vaniljesukker
  • 500 g Nutella

Sådan gør du

  • Kom alle ingredienserne med undtagelsen af Nutella og ælt det sammen med hænderne indtil du får en smuldredej.
  • Tag 2/3 dele af smuldredejen og kom den op i smurt tærteform med en diameter på 24 cm. Fordel smuldredejen jævnt over tærteformens bund. Sørg for at presse lidt af smuldredejen op langs kanten af tærteformen, så der dannes en lille kant rundt langs kanten på tærteformen.
  • Smelt Nutella over vandbad i et par minutter (eller 30-40 sekunder i mikrobølgeovnen), så den lettere kan smøres ud. Fordel Nutella jævnt inden for kanten af tærtebunden.
  • Tag den sidste 1/3 del af smuldredejen og fordel det jævnt over nutellaen som et låg.
  • Bag Nutellacrumblen ved 180 grader i 30 minutter. Når kagen er færdigbagt tages den ud af ovnen og køles ned inden den tages ud af formen.
  • Pynt den eventuelt med en let drys flormelis på toppen inden servering.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin