Annonce
HenrikVin

Om vinpriser: Den store illusion

Hvad er den rigtige pris på en flaske vin og hvad er en fornuftig avance på vin? Det er spørgsmål, som er noget nær umulige at svare på. Der er ikke to vine, der er ens. Ligesom der ikke er nogen regler om, at det er forbudt for vinhandlere at tjene penge.

Hvorfor er der så ofte en prisforskel? Indimellem falder jeg over en vin, hvor der så stor forskel i prisen, at forklaringen alene kan søges i et vinfirmas meget meget høje avancer.

Hvad skal prisen så være på en vin? Hvad avance må der være på en vin. Det er der ingen regler for – her gælder udbud og efterspørgsel. Der er ofte store forskelle på den enkelte vinhandlers udgifter – nogle har butikker, stort lager, egen import mv., mens en garageimportør måske har minimeret de omkostninger.

Det der har tricket mig til at skrive disse liner, er et tilbud som Vivino ApS har har udsendt i fællesskab med Pran Vinimport på supertoscaneren Picconero 2009 fra producenten Tolaini, der ligger i den sydligste del af Chianti Classico ved byen Castelnouvo Berardenga.

Normalprisen er sat til 1250 kr. pr. flaske og der gives 36% rabat, således at tilbudsprisen blev 795 kr. En knækkelig rabat på godt 450 kr. Tilsyneladende en fin og flot rabat?

Her er der tale om en vin, hvor der efter min opfattelse er et åbenlyst misforhold i prisen i forhold til hvad vinen ellers sælges til ude i verden. Dette er baseret på den forskel, der er i pris på den samme vin mellem den danske importør – Pran Vinimport – og de priser, som forbrugeren kan finde på internettet. Det er således ikke et spørgsmål om, hvor vidt det er rimeligt eller ej, at en vin koster 795 kr. eller 1250 kr.  Det er alene et spørgsmål om, hvorfor den samme vin kan være så forskellig prisfastsat.

Supertoscaneren Picconero er  som så mange af de øvrige supertoscanaere en spændende vin. Picconero er en vin der i den italienske detailhandel typisk koster mellem 50 og 60 € – svarende til mellem 375 og 450 kr. per flaske.

Et  hurtigt tjek på internettet giver følgende priser for Picconero 2009:

Ligesom et hurtigt opslag på Vinopedia viser, at prisen for årgang 2008 i Tyskland varierer mellem 45,88 og 53,06 €. Dog uden den tyske moms på 19%.

Hvad er det, der får Picconero 2009, der kan købes i Italien (og resten af verden) for mellem 375 og  450 kr., til at koste 1250kr. hos Pran Vinimport i Danmark? Ja, selv til tilbudsprisen 795 kr. er Pran Vinimport stort set dobbelt så dyr som resten af verden.

Der er tale om så stort et prishop, at det ikke bare kan forklares med transport og danske afgifter. Der er tale om en prisforskel på cirka  300% i forhold til normalprisen – med andre ord meget højere end de typiske avancer på vin.

Hvad er det så, der forklarer den store prisforskel på de to priser? Måske er Pran Vinimports indkøbere bare dårlige til at forhandle indkøbspris?  Eller også er deres sælgere bare så meget bedre. Tænk at kunne sælge en vin 3 gange dyrere end den sælges til alle andre steder i verden!

Her ikke et ord om kejserens nye klæder eller at forbrugerne med et lavprisfly næsten kan tage turen til Italien  og selv købe vinen.

Hvis forbrugerne vil bedrages så lad dem blive bedraget!

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

2 Comments

  1. Den store “rabat” giver en illusion om at det er et godt tilbud. Det er ikke kun begrænset til vin. Et andet eksempel kunne være blandt de flotte billige ure købt i østen (indkøbspris på ca. 10$ pr. stk). Når et parti er kommet hjem oprettes en salgsside, hvor urene “sættes til salg” for eksempelvis DKK 999,00. Formålet med salgssiden er ikke at skabe salg, men fungere som fundament for illusionen ved at dokumenterer at det er “varens normalpris”. Urene kan efter en til to måneder skydes afsted på dealsites, auktioner, brugt markeder o.lign med en 50% rabat, så prisen ender på DKK 450,00. Stadigvæk en pæn fortjeneste, hvis der kan omsættes flere hundred ure.

  2. Hej Henrik.
    Godt skrevet – og et godt bevis på et stort illusionsnummer.

    Med venlig hilsen
    Bruno Bjerre

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin
error: