Annonce
EntrepreneurshipHenrikLøst og fast om iværksætteriSkat

Skattely: Millionerne fosser ud af Danmark

DR Dokumentaren “I skattely” afdækker over 4 udsendelser, hvordan danskere og firmaer skjuler deres formuer i skattely. Samfundet mister milliarder i skatteindtægter, når selvstændige og firmaejere skjuler deres overskud for de danske skattemyndigheder.

DR har sendt en ”forretningsmand” undercover. Han har udviklet en app, der er klar til at blive solgt, og han kan dermed begynde at tjene mange penge. Han opsøger forskellige rådgivere for at finde den bedst mulige skatteløsning.

Dokumentarerne afslører, hvordan mange rådgivere foreslår løsninger, der betyder, at forretningsmanden undgår at betale skat i Danmark. Enten ved at forlade Danmark eller ved at få lavet komplicerede strukturer med virksomheder og fonde med det ene formål at undgå at betale skat i Danmark. Programmerne afdækker i samme forbindelse de komplekse netværk, der er omkring skatteunddragelser og viser hele processen fra den indledende rådgivning til oprettelse af et offshore firma og udlevering af et usporligt kreditkort.

Udsendelsen har skabt en del røre på  blandt andet Christiansborg, hvor nogle politikere allerede er begyndt tale om muligheder for at stramme lovgivningen. Spørgsmålet er om dette er løsningen?

Nøgtern set er der intet nyt i de produkter og løsninger som DR’s ”forretningsmand” blev tilbudt i udsendelsen. Ved hjælp af Google tager det ikke mange minutter at finde en lang række firmaer i Danmark, som tilbyder hjælp til både selskabskonstruktioner involverende diverse skattelylande og til anonyme hævekort.

Da SKAT efterhånden ingen hæmninger har ved både at agere kratluskere, kræve mobiloplysninger, indsigt i vore sygejournaler mv., kan jeg undrer mig over, at SKAT ikke for alvor stiller skarpt på de ”skatterådgivere”,  der via deres produkter medvirker til skatteunddragelse. Det er dem, der er nøglen til at løse problemet. Hvis SKAT vil fange hajer, skal SKAT fiske, hvor hajerne findes!

Men Klaus Riskær Pedersens reaktion på hans Twitterprofil rammer nok ikke helt galt. ”Rådgiveransvar: SØK vil ikke forfølge adv+rev, idet det vil styrke forsvaret for dem man primært ønsker at pålægge ansvar”.

International skatteret er et svært område for iværksætteren, der mest af alt brænder for sin ide. Hvordan skal han skille skidt fra kanel, når han på iværksættermesser og diverse iværksætter støder på folk der, med titler som f.eks. revisor og advokat mv., forsøger at sælge løsninger, der kan minimere hans skat?

Det er her SKAT efter min mening fejler. I 1990’erne talte SKAT om servicekontrakter med virksomhederne. Det var ud fra princippet om at en virksomhed, der spillede efter reglerne fik længere snor, så SKAT i stedet kunne bruge ressourcerne på dem, der ikke spillede efter reglerne.  I dag har SKAT om nogen bevæget sig væk fra befolkningen og opfattes af mange som en kontrolmyndighed, hvor der kun lægges vægt på kontrol. Kvaliteten af svarene i SKAT’s hotline er varierende og endda ofte direkte forkerte eller mangelfulde. Værst af alt er svarene ikke bindende for SKAT.

Et billigt og effektivt redskab over for iværksættere vil være større åbenhed og synlighed. Mød iværksætterne hvor iværksætterne er. Kommuniker i et sprog de forstår. Det vil eksempelvis ikke koste mange basører, hvis  SKAT eksempelvis blandede sig i debatten på diverse internetfora for iværksættere og måske endda bloggede om udvalgte emner. Det vil virke forbyggende og vil endda spare mange iværksættere for selv basale fejl.  Måske er problemet at resultatmål er bygget op omkring fejlfinding og ikke forebyggelse?

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin