Dette smagfulde og solide bryggerbrød med en vidunderlig sprød skorpe passer perfekt til både morgen- og frokostbordet.
Ret Brød, Frokost, Morgenmad
Køkken Dansk, Europæisk, Tysk
Keyword Brød, Gærdej, Mask
Forb. tid 30 minutterminutter
Tilb. tid 1 timetime15 minutterminutter
Hævetid (mindst) 4 timertimer
Samlet tid 5 timertimer45 minutterminutter
Servings 1stort brød eller 2 små
Author Henrik Koudahl
Ingredienser
Nuldej
200mlvand
50gsemulje
Fordej 1
3ggær
120mlhvidtøl
200g hvedemel
Fordej 2
25grasp
100g mask
200mlhvidtøl
Hoveddej
10ggær
180mlvand
500ghvedemel
250grugmel
100gkogt kartoffel (kold og i små tern)
20gsalt
Sådan gør du
Nuldej
Dagen før du vil bage bryggerbrødet starter du med at lave nuldejen. Bring vandet i kog, og rør derefter semuljen ud i det kogende vand. Lad semuljen kort koge med. Tag gryden af komfuret og lad semuljen svulme op og afkøle i mindst to timer – og gerne natten over.
Fordej 1
Til fordej 1 rører du i en skål gæren ud i hvidtøllen og tilsætter derefter hvedemelet. Det hele røres sammen således at alt melet er fugtigt. Lad denne dej stå tildækket i køleskabet natten over.
Fordej 2
Kom rasp og mask i en skål, hæld hvidtøl over og bland det hele godt sammen. Lad blandingen trække i mindst to timer – og gerne natten over.
Hoveddej
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt derefter nuldej, fordej 1, fordej 2, hvedemel, rugmel, kartoffeltern og salt. Ælt i omkring 8 minutter med dejkrogen ved lav hastighed. Ælt derefter i cirka fire minutter ved højhastighed. Dejen skal ikke længere være klistret og skal være trækbar (kunne klare vindustesten), ellers æltes der lidt mere.
Smør en skål med lidt olie. Kom den den færdige hoveddej i den oliesmurte skål, dæk med husholdningsfilm og lad dejen hæve i mindst 2 timer.
Drys lidt mel i en stor hævekurv. Når dejen har hvilet i et par timer eller mere kommer du den ud på en let meldrysset bordplade og formes til et rundt brød. Kom brødet i hævekurven og lad det hæve en til to timer.
Drys lidt mel i en stor hævekurv. Når dejen har hvilet i et par timer eller mere kommer du den ud på en let meldrysset bordplade og formes til et rundt brød. Kom brødet i hævekurven og lad det hæve med et viskestykke over i en til to timer ved stuetemperatur.
Forvarm ovn og bagesten til 250 grader.
Vend forsigtigt brødet ud på en let meldrysset træspatel og skær et kryds henover toppen. Sæt brødet på bagestenen i den varme ovn, damp godt og bag i cirka 75 minutter. Efter ca 5 minutters bagetid skrues ovntemperaturen ned til 180 grader.
Tag det færdige brød ud af ovnen og lad det køle af på en rist.
Noter
Nuldej og fordej 1 + 2 kan med fordel laves dagen i forvejen.Her er brugt hvidtøl, men det kan selvfølgelig udskiftes efter egen smag.