Keyword Emmentaler, Fisk er sundt, Grøntsager, Linser, Vegetarisk
Forb. tid 35 minutterminutter
Tilb. tid 35 minutterminutter
Samlet tid 1 timetime10 minutterminutter
Servings 4personer
Author Henrik Koudahl
Ingredienser
275glinser Type Du Puy
1porre
2gulerødder
½bundtpersille
2spskmargarine
1dlhvidvin
1dlgrøntsagsboullion
2dlpiskefløde
1dlcreme fraiche
2æbler
400ggnocchi
150gemmentaler
Salt, peber og muskatnød
Sådan gør du
Kog linserne i 25 minutter. Giv linserne lidt salt 5 minutter før kogetiden er færdig. Kom linserne i et dørslag og lad dem dryppe af.
Mens linserne koger ordnes porren, som renses og skylles for jord inden den skæres ud i fine ringe. Gulerødderne skrælles og skæres derefter i små fine tern. Persillen skylles og hakkes fint.
I en stor stegepande smeltes smørret. Kom porre og gulerødder ved og lad det småstege i 4-5 minutter. Tilsæt nu linserne og lad dem stege med i 1 minut. Tilsæt hvidvinen og lad det småkoge indtil hvidvinen næsten er helt fordampet. Grøntsagsboullion, piskefløde og creme fraiche tilsættes sammen med salt, peber og muskatnød. Lad det hele koge i 2-3 minutter. Kom til sidst halvdelen af persillen i inden det hele kommes i et ovnfast fad (24 cm).
Skyl æblerne og halver dem derefter. Fjern kernehuset og skær æblerne i tynde skiver (eller små tern). Sammen med gnocchi fordeles de ovenpå linserne. Emmentaleren rives fint og drysses henover retten. Kom gratinen i en almindelig forvarmet ovn på 200 grader (varmluft 180 grader) og bag den i 30-35 minutter indtil gratinen har fået en gyldenbrun farve.
Tag gratinen ud af ovnen og lad den stå og afkøle i 5-10 minutter inden den serveres. Inden servering drysses den resterende del af persillen over retten.