Keyword Aftensmad, Grøntsager, Italien, Mit italienske køkken, Simremad
Forb. tid 30 minutterminutter
Tilb. tid 2 timertimer20 minutterminutter
Samlet tid 2 timertimer50 minutterminutter
Servings 4personner
Author Henrik Koudahl
Ingredienser
Ossobuco
3løg (finhakket)
3gulerødder (skåret i små tern)
1knoldselleri
2stænglerblegselleri
50gsmør
1fedhvidløg
Revet skal af 1 citron
6spskolivenolie
4stkkalveskank (cirka 4 cm tykke)
Mel
2,5dlhvidvin
3,5dloksebouillon
1dåsetomater (grofthakkede)
4laurbærblade
3stænglerpersille
1tsksukker
Salt og peber efter behov
Gremolata
1bundtbredbladet persille
3fedhvidløg
1citron
Kartoffelmos med majroer
1,5kgkartofler
500gmajroer
200gsmør
2dlfløde
Salt og peber efter behov
Sådan gør du
Ossobuco
Forvarm ovnen til 180 C. Tag derefter en stor gryde (eller alternativt en stegepande), som kan tåle at komme i ovnen. Kom løg, gulerødder, knold- og blegselleri samt smør i gryden. Tænd for medium varme og steg grøntsagerne i 8 minutter. Tilsæt derefter hvidløg og den revet citronskal. Tag gryden af blussset.
Kom olivenolien på en tyk stegepande, og tænd for medium varme. Kom lidt mel på en tallerken. Vend kalveskankerne i melet, og sørg for at de dækket jævnt med mel. Ryst det overskydende mel af. Når olien er varm kommes kalveskankerne på panden og steges godt af på begge sider. Tag kødet af og læg kalveskankerne side om side oven på grøntsagerne i gryden.
Hold stegepanden skråt og skum næsten alt fedtet af. Tilsæt vinen og lad det simre ved middel varme i 2 minutter, Skrab bunden og siderne af stegepanden af med en træske. Kom derefter vinen over kødet i gryden.
Kom derefter oksebouillon i stegepanden og bring den i kog. Når den koger hældes den også i gryden med grøntsagerne og kalveskankerne. Tilsæt derefter de hakkede tomater med deres saft, laurbærblade, persille, salt, peber og sukker. Bring gryden i kog, læg låg på og stil gryden i den nederste tredjedel af den forvarmede ovn. Lad kødet stege i 2 - 2,5 timer indtil kødet er mørt og du samtidig har fået en dejlig tyk og cremet sauce. Kom lidt sauce over kalveskankerne hvert 20 minut.
Gremolata
I en lille skål blandes hakket persille, hakket hvidløg og citronskal.
Bland godt, indtil alle ingredienser er jævnt fordelt.
Skal bruges straks eller opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet i op til 3 dage.
Kartoffelmos med majroer
Skræl kartoflerne og majroerne og skær dem i små stykker. Bring vandet i en gryde i kog og lad grøntsagerne koge i ca. 20-30 minutter, afhængig af den størrelsen som de er skåret i. Lun fløden.
Når grøntsagerne er kogt færdige hældes vandet fra. Gem en smule til mosen.
Mos majroerne og kartoffelstykkerne sammen med smør og fløden. Hvis den ønskede konsistens ikke opnås, tilsættes lidt ag kogevandet fra grøntsagerne, indtil den ønskede cremethed er opnået. Smag til med salt og peber.
Noter
Bemærk: Gremolata kan også laves med andre krydderurter som basilikum eller koriander, og kan justeres efter personlig smag ved at tilsætte mere eller mindre hvidløg eller citronskal.