En cremet risotto med græskar og gorgonzola. En enkel, men alligevel dekadent ret, perfekt til lange efterårsaftener.
Ret Aftensmad, Grøntsager, Hurtigt mad, Primo, Risotto
Køkken Italiensk
Keyword Efterår, Græskar, Italien, Mit italienske køkken, Risotto
Forb. tid 10 minutterminutter
Tilb. tid 20 minutterminutter
Samlet tid 30 minutterminutter
Servings 4personer
Author Henrik Koudahl
Ingredienser
12dl grøntsagsbouillon (kogende)
500g 500 g skrællet græskar (her har jeg brugt Hokkaido)
1spsksmør
1løg finhakket
1fedhvidløgfinhakket
2spskolivenolie
400gcarnaroli ris
160mlhvidvin
150gGorgonzola
Peber
Salt
Sådan gør du
Grøntsagsbouillon
Kog grøntsagsbouillonen op i en lille gryde og hold den på meget lav varme hele tiden, mens du tilbereder risottoen.
Græskar
Start med at skrælle græskarret og skær det derefter i tern på cirka 2 cm. Bruger du Hokkaido behøver du ikke at skrælle græskarret.
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt græskarret og drys lidt salt over, Læg låg på og steg ved lav temperatur i cirka 20 minutter eller indtil græskarret er blødt. Rør ofte rundt og tilsæt eventuel en lille smule af grøntsagsbouillonen fra tid til anden for at undgå at græskarret brænder på. Purér græskarret med en stavblender.
Risotto
Mens græskarret står og hygger sig, så starter du også med risottoen. Hak løg og hvidløg meget fint. Varm olivenolien op i en anden gryde. Steg løgene indtil de er gennemsigtige.
Tilsæt risene og lad risene stege med i et par minutter. Rør rundt i gryden med en træske, og når risene begynder at sidde fast i bunden af gryden tilsættes hvidvinen. Forsæt med at røre rundt til risene har opsuget al vinen.
Tilsæt nu den kogende grøntsagsboullion med en slevfuld ad gangen. Tilsæt den næste slevfuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs.
Fortsæt på samme måde med resten af bouillonen (tilsæt 1 til 2 slevfulde ad gangen), indtil risene er færdigkogte. Forvent cirka 18-20 minutters tilberedningstid.
Når risottoen er kogt færdigt slukker du for varmen. Tilsæt nu græskarpuréen og rør godt rundt. Tag gryden af varmen.
Skær gorgonzolaen i små stykker og rør dem i risottoen, indtil den er smeltet. Juster smagen med salt og masser af friskkværnet sort peber.
Lad risottoen stå og hvile i 5-10 minutter inden servering Drys eventuelt lidt græskarkerner over hver portion for at tilføje lidt knas til retten.