Mit italienske køkkenPrimo (mellemretter)

Cremet risotto med græskar og gorgonzola

Klar til en lille fortælling om hvordan cremet risotto med græskar og gorgonzola i hin tid blev skabt?

I en lille charmerende landsby for foden af af de italienske alper boede der engang en talentfuld og passioneret kok ved navn Giovanni. Giovanni var kendt for sin kulinariske evner og kreativitet, når det gjaldt om at skabe lækre retter, der fik folk til at længes efter mere.

Denne historie her tager sit udgangspunkt en dejlig efterårsdag, hvor Giovanni kom forbi en græskarmark i udkanten landsbyen. De levende orange nuancer og den jordagtige aroma fra græskarrene talte til hans sanser og inspirerede ham til at ville skabe noget helt unikt. Han besluttede sig for at lave en græskarrisotto og kombinere den cremede fylde med den syrlige og skarpe smag af den berømte italienske ost – gorgonzola.

Giovanni udvalgte sig omhyggeligt de bedste græskar fra marken og sikrede sig, at de var fyldige og modne. Han tog dem med tilbage til sit hyggelige køkken, hvor han begyndte at tilberede den ret, der snart skulle blive en legende i den kulinariske verden.

Først ristede Giovanni forsigtigt græskarret for at fremhæve dets naturlige sødme og forstærke dets smag. Derefter purerede han kærligt det ristede græskar til det fik en glat og fløjlsagtig konsistens. Den levende orange puré blev sjælen i hans ret og gav den cremede risotto dens varme smag.

I en stor gryde sauterede Giovanni løg og hvidløg i fine tern i en god mængde smør, indtil de var gyldne og duftende. Køkkenet blev fyldt med en dejlig lokkende aroma, som spredte sig i landsbyen og straks fik mundvandet hos landsbyens beboere til at løbe af bare forventning.

Derefter kom Giovanni carnaroli-ris på panden og ristede dem forsigtigt i et par minutter, indtil de blev let gennemsigtige. Mens han rørte rundt i risene, tilsatte han et glas hvidvin, så den kunne syde og tilføre risene en blid syrlighed.

Med en øse i hånden hældte Giovanni langsomt varm grøntsagsbouillon i gryden og rørte tålmodigt rundt, indtil risene havde absorberet hver øseske og var blevet cremede og møre. Han gjorde det igen og igen og tog sig af risottoen som en stolt forælder, der tager sig af sit barn.

Da risottoen var perfekt al dente, rørte Giovanni den saftige græskarpuré i, hvilket gav retten sin jordagtig sødme. Men han ville tage sin risotto et skridt videre og løfte den til nye højder af smag og dekadence.

Han smuldrede rigelige mængder gorgonzolaost i risottoen og så den smelte og blande sig med de andre ingredienser og skabte en lækker cremet og syrlig sauce. Smagene kombineredes harmonisk, og ostens fylde afbalancerede græskarrets sødme og skabte en symfoni af smage, der dansede på ganen.

Giovanni anrettede sin cremet risotto med græskar og gorgonzola og pyntede den med et drys ristede græskarkerner for ekstra knas og visuel appel. Retten var et kunstværk, et mesterværk, der repræsenterede essensen af efteråret på en tallerken.

Rygtet om Giovannis risotto spredte sig hurtigt og tiltrak madentusiaster fra nær og fjern, der alle kom for smagen magien i hans cremet risotto med græskar og gorgonzola. Retten blev en fast bestanddel af menuen i hans restaurant, en ret, der fik folk til at komme tilbage efter mere og for at smage efterårets varme omfavnelse med hver skefuld.

Cremet risotto med græskar og gorgonzola

En cremet risotto med græskar og gorgonzola. En enkel, men alligevel dekadent ret, perfekt til lange efterårsaftener.
Ret Aftensmad, Grøntsager, Hurtigt mad, Primo, Risotto
Køkken Italiensk
Keyword Efterår, Græskar, Italien, Mit italienske køkken, Risotto
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 12 dl grøntsagsbouillon (kogende)
  • 500 g 500 g skrællet græskar (her har jeg brugt Hokkaido)
  • 1 spsk smør
  • 1 løg finhakket
  • 1 fed hvidløg finhakket
  • 2 spsk olivenolie
  • 400 g carnaroli ris
  • 160 ml hvidvin
  • 150 g Gorgonzola
  • Peber
  • Salt

Sådan gør du

Grøntsagsbouillon

  • Kog grøntsagsbouillonen op i en lille gryde og hold den på meget lav varme hele tiden, mens du tilbereder risottoen.

Græskar

  • Start med at skrælle græskarret og skær det derefter i tern på cirka 2 cm. Bruger du Hokkaido behøver du ikke at skrælle græskarret.
  • Smelt smørret i en gryde. Tilsæt græskarret og drys lidt salt over, Læg låg på og steg ved lav temperatur i cirka 20 minutter eller indtil græskarret er blødt. Rør ofte rundt og tilsæt eventuel en lille smule af grøntsagsbouillonen fra tid til anden for at undgå at græskarret brænder på. Purér græskarret med en stavblender.

Risotto

  • Mens græskarret står og hygger sig, så starter du også med risottoen. Hak løg og hvidløg meget fint. Varm olivenolien op i en anden gryde. Steg løgene indtil de er gennemsigtige.
  • Tilsæt risene og lad risene stege med i et par minutter. Rør rundt i gryden med en træske, og når risene begynder at sidde fast i bunden af gryden tilsættes hvidvinen. Forsæt med at røre rundt til risene har opsuget al vinen.
  • Tilsæt nu den kogende grøntsagsboullion med en slevfuld ad gangen. Tilsæt den næste slevfuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs.
  • Fortsæt på samme måde med resten af ​​bouillonen (tilsæt 1 til 2 slevfulde ad gangen), indtil risene er færdigkogte. Forvent cirka 18-20 minutters tilberedningstid.
  • Når risottoen er kogt færdigt slukker du for varmen. Tilsæt nu græskarpuréen og rør godt rundt. Tag gryden af varmen.
  • Skær gorgonzolaen i små stykker og rør dem i risottoen, indtil den er smeltet. Juster smagen med salt og masser af friskkværnet sort peber.
  • Lad risottoen stå og hvile  i 5-10 minutter inden servering Drys eventuelt lidt græskarkerner over hver portion for at tilføje lidt knas til retten.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin