Bagværk

Rabarbercrumble med sprød topping

Rabarbercrumble er et klassisk bagværk, der er elsket for den dejlige kontrast mellem rabarberens syrlige smag og crumble-toppingens søde, smøragtige fylde. Den stammer fra traditionen med frugtcrumble, som er en fast bestanddel af det britiske køkken, og netop denne variant er blevet synonym med forår og forsommer, når rabarberne er i sæson.

Netop nu vælter rabarberne op af jorden. Rabarber er i sig selv en flerårig grøntsag, selvom den typisk behandles som en frugt i kulinariske sammenhænge. Den har store grønne blade og levende røde eller grønne stilke, som er den eneste spiselige del, da bladene indeholder giftig oxalsyre. Stilkene har en syrlig, snerpende smag og bliver møre, når de koges eller bages, hvilket gør dem perfekte til desserter, når de sødes.

Når du laver rabarbercrumble, skærer du rabarberne i mundrette stykker og vender dem med sukker for at afbalancere den skarpe smag. Jeg plejer også at give den lidt kartoffelmel sammen med sukkeret for at jævne saften. Rabarberblandingen kommes derefter i et smurt ovnfast fad. Der laves en topping af en blanding af mel, koldt smør, sukker, havregryn og mandler/nødder for at give ekstra struktur; denne crumble-blanding drysses derefter generøst over rabarberne. Retten bages, indtil crubmlingen er gyldenbrun, og rabarberfyldet bobler, hvilket giver en herlig duft, der fylder køkkenet.

Normalt serverer jeg min rabarbercrumble lun med en klat flødeskum, men en dejlig vaniljeis eller vaniljecreme vil også passe fint til kagen. Kagens enkelhed lader rabarbernes livlige, komplekse smag skinne igennem, perfekt matchet af den gavmilde smuldrende crumble, som tilfører en uimodståelig fylde og tekstur. For mange er glæden ved at grave en ske gennem den sprøde skorpe og ned i den klæbrige, syrlige frugt nedenunder essensen af hjemmelavet comfort food.

Rabarbercrumble med sprød topping

Ret Bagværk, Dessert
Køkken Danmark
Keyword Bagværk, Crumble, Dessert, Kage, Noget til kaffen, Rabarber
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 8 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Rabarber

 • 800 g rabarber renset vægt
 • 60 g sukker
 • 20 g kartoffelmel

Crumble

 • 200 g hvedemel
 • 70 g havregryn finvalset
 • 60 g mandler hakkede
 • 180 g rørsukker
 • 150 g smør koldt

Sådan gør du

 • Forvarm ovnen til 180 grader over- og undervarme. Rens rabarberne og skær dem i 1-2 cm lange stykker. Bland med sukker og kartoffelmel. Kom rabarberne i et let smurt, ovnfast fad.
 • Kom alle de tørre ingredienser til crumblen i en skål. Tilsæt det kolde smør. Jeg vælger normal den lette løsning og burger fingerne til at lave crumblen. Alternativt kan en hurtig tur i foodprocessoren eller dejkrogen klare det grove arbejde.
 • Fordel crumblen over rabarberne. Bages i ovnen i cirka 30-35 minutter, indtil crumblen er gyldenbrun.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin