Annonce
BagværkBrødMad

Varme hveder

Store bededag var oprindeligt en dag som var tiltænkt bøn og faste. I dag er det efterhånden udviklet sig til en bekvem feriedag i foråret og ellers som en dag, hvor der traditionelt afholdes konfirmationer i stor stil. Hvad vi har beholdt fra den gamle helligdag er traditionen med at spise varme hveder aftenen inden bededag.

Når kirkeklokkerne – torsdag aften – dagen før store bededag ringede som tegn til, at kroer og forretninger skulle lukke og skulle man også afholde sig for at arbejde. Alle skulle faste indtil gudstjenesterne  var afsluttede. Dette gjorde sig også gældende også for bagerne, som så ikke kunne levere frisk brød på bededagen. De bagte i stedet hveder aftenen før, som folk så kunne spise lune eller varme op dagen efter.

Hvederne er i dag for mig et udtryk for en hyggelig aften og markerer starten på lang weekend. Det er intet som duften af nybagte hveder med kardemomme. Det er næsten halvdelen af fornøjelsen ved at bage hveder.

Varme hveder

Ret Bagværk, Brød
Køkken Dansk
Keyword Bagværk, Hveder, St. Bededag, Traditioner
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævedtid 2 timer
Antal 12 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 40 g gær
  • 2,5 dl sødmælk
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 2 æg
  • 500 g mel
  • 75 g smør (blødt)

Sådan gør du

  1. Start med at smuldre gæren i en bageskål. Lun mælken let op til den er fingervarm. Kom mælken over gæren. Rør nu gæren ud. Pisk æggene sammen og tilsæt det.

  2. Bland mel, salt, sukker og kardemomme. Kom det i gærvæden. Ælt det hele godt sammen og lad derefter dejen hæve et lunt sted indtil dejen har fået dobbelt størrelse.

  3. Tag dejen ud på et bord, drysset med mel og ælt den godt igennem.

  4. Del dejen i 12 og form 12 boller som strammes godt op. Kom bollerne i en smurt form (cirka 20 x 30 cm). De skal sættes tæt, men uden at røre hinanden. Kom et viskestykke over og lad dem efterhæve i en times tid.

  5. Pensl med mælk eller vand. og bag derefter hvederne i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.

  6. Lad hvederne køle af på en bagerist. Skær hvederne midt over og rist dem, hvorefter de spises med koldt smør.

Buon appetito!!

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin