Keyword Grækenland, Italien, Lam, Lasagne, Parmigiano Reggiano, Pasta
Forb. tid 40 minutterminutter
Tilb. tid 40 minutterminutter
Samlet tid 1 timetime20 minutterminutter
Servings 8personer
Author Henrik Koudahl
Ingredienser
2spskOlivenolie
1løg (finhakket)
2fedhvidløg
1kglammekød (hakket)
Salt og peber
2tskoregano (tørret)
1½tskkanel (stødt)
¼tskmuskatnød (revet)
1knspnellike (stødt)
80mltomatpasta
1tsksukker
500gpasta (græsk eller italiensk pasta af typen ziti)
2dlParmigiano Reggiano
1lbéchamelsovs
2æg
Sådan gør du
Kom hakket løg i en gryde med olivenolie og svits ved middelvarme i ca. 5 minutter til de bliver bløde og glasagtige. Tilsæt de finhakket hvidløg og steg videre i 1 minut. Kom det hakkede lammekød ved sammen med salt og peber. Brun kødet i 8 til 10 minutter.
Tilsæt oregano, kanel, muskat og den stødte nellike. Rør godt rundt i 1 minut. Tilsæt derefter tomatpasta og rør rundt i 1-2 minutter yderligere. Tilsæt 7,5 dl vand og sukker og bring derefter gryden i kog. Lad gryden simre forsigtigt i en 30 minutters tid. Smag evt. til med salt og peber.
Imens kødsovsen simrer, sæt da en gryde med vand over og kog pastaen efter anvisningen på pakken. Hæld kogevandet fra og skyld pastaen under rindende koldt vand. Hæld vandet og kom halvdelen af pastaen op i et smurt ildfast fad (cirka 20 X 30 cm – og gerne med lidt højde) og arrangerer pastaen så det vender samme vej. Fordel al kødsovsen oven på pastaen. Resten af pastaen fordeles oven på kødsovsen – og lægges i samme retning som det første lag.
Rør 1 dl Parmigiano Reggiano i bechamelsovsen (se note). Tag derefter ca. 1 dl af bechamelsovsen og kom det i en anden skål. Pisk æggene ind i bechamelen. Pisk derefter æggeblandingen sammen med den resterende bechamelsovs og fordel det i et jævnt lag over pastaen. Drys til sidst den resterende ost over retten.
Bages ved 200 grader i cirka 40 minutter indtil lasagnen både bobler og har fået en let gylden farve på toppen. Lad lasagnen hvile i 10-15 minutter før den serveres.
Noter
Som du måske har bemærket så er jeg hoppet let over bechamelsovsen. Den lette løsning er den færdigkøbte, men vil du selv lave den, så er en tyk version det bedste:
140 g smør
60 g mel
1 l sødmælk
1/2 tsk hvid peber
1/2 tsk revet muskatnød
Salt
Smelt smør i en gryde over middel varme. Tilsæt hvedemel, rør grundigt i 3-4 minutter indtil farven er gylden. Tilsæt mælken under omrøring. Skru ned for blusset og kog bechamelsovsen langsomt op til den tyknet. Smag til med muskatnød, hvid peber og salt.