Annonce
Boganmeldelser

Det gyldne bur af Camilla Läckberg

Efter nu i en årrække at fulgt Erica Falck og Patrik Hedström i Camilla Läckbergs populære krimiserie fra den svenske fiskerby Fjällbacka, havde jeg med stor spænding set frem til at læse det første bind – Det gyldne bur – i hendes nye serie om kvinden Faye. Hvilket univers vil Camilla Läckberg nu gøre os til en del af?

Jeg så, at Berlingske’s litteraturanmelder Merete Reinholdt indledte sin anmeldelse af Det gyldne bur med at skrive: ”Hvis man kan forestille sig tre populære bøger indgå i en lummer trekant, og de tre bøger var »Fifty Shades of Grey«, »Håndbog for feminister« og »Mænd der hader kvinder« så har man nogenlunde essensen af første bind i svenske Camilla Läckbergs nye romanserie om kvinden Faye”. Noget af et miljøskifte fra den næsten uskyldsrene Erica Falck og Patrik Hedström.

Det gyldne bur handler om bedrag og ikke mindst hævn. Om at miste sig selv og generobre kontrollen over sit liv. Bogen tager sit udgangspunkt i, at de fleste kvinder er blevet svigtet af en mand. De fleste har mødt ham, eksen, den utro slambert, løgneren, bedrageren, som har knust et hjerte og trampet på det. Dette var også tilfældet for Faye, som blev (lader sig?) ydmyget af sin mand, behandlet som en idiot og for siden at blive udskiftet med en yngre model. Det gyldne bur handler i høj grad om hvordan Faye genfinder sig selv og tager kontrol med sit eget liv. Det er ud fra devisen om at sammen er vi stærke, og vi vil ikke længere være tavse.

I Det gyldne bur har Faye helt opgivet sine egne ambitioner for at tilfredsstille sin mands ønsker og behov. Efterladt uden nogen som helst penge følger vi Fayes kamp for at få sin hævn over sin eksmand og samtidig ødelægge ham.

Forlagets beskrivelse

Faye har tilsyneladende alt. Den perfekte ægtemand, Jack, en dejlig datter og en luksuslejlighed i den dyre ende af Stockholm. Men bag facaden er virkeligheden en anden. Faye føler sig fanget i et gyldent bur. Jack bliver mere og mere manipulerende og distanceret og hans tiltagende psykiske terror og stilheden imellem dem, får Faye til at tvivle på sig selv. Måske hænger det også sammen med erindringerne fra opvæksten i barndomsbyen Fjällbacka, som hun hver dag forsøger at glemme. Ligesom hun er ved at glemme, hvem hun egentlig er. Som datter, mor og kvinde.

Da Jack er Faye utro, bryder hendes verden sammen. Til at begynde med er hun handlingslammet, men dernæst beslutter hun sig for at give igen og går i gang med at planlægge en grusom hævn.

“Det gyldne bur” er en roman om bedrag. Om at miste sig selv og generobre kontrollen over sit liv.

Romanen er første fortælling i Fayes historie. En ny romanserie, der trækker tråde til den svenske fiskerby Fjällbacka, hvor Camilla Läckbergs populære krimiserie om Erica Falck og Patrik Hedström udspiller sig.

Anmeldelse

Camilla Läckberg har et stærkt feministisk budskab, som i disse ”Me Too” tider absolut har sin berettelse. Det gyldne bur er ikke bare et spørgsmål om kvinder mod mænd eller mænd mod kvinder. Det er et spørgsmål om magt og magtbalance i et forhold. Vælger man et liv som hjemmegående husmor fremfor at følge egne drømme og ambitioner, så afgiver man magt til sin partner.

Jo, jeg forstår Camilla Läckbergs budskab, ligesom jeg ikke er blind for de mange tilfælde, der har været nævnt i medierne gennem tiden. Måske er jeg bare gammeldags? Men handler det i bund og grund ikke om ordentlighed overfor hinanden? Ville verden ikke være et bedre sted, hvis vi alle respekterer hinanden for det vi er, nemlig mennesker.

Camilla Läckberg har en vidunderlig evne til at fortælle en historie og ikke mindst at give personerne i sine historier liv. Her er Faye ikke nogen undtagelse. Selv om det er lagt til op til, at hendes mand er ”the bad guy” i historien, så synes jeg faktisk at Faye er endnu mere utiltalende i sine handlinger.

Det gyldne bur skulle være 1. bind i en serie på 4 om Faye. Jeg er spændt på, hvad Camilla Läckeberg har i ærmet – for umiddelbart synes jeg ikke, at der kan koges mere te på Faye.

Om Det gyldne bur

Sprog: Dansk
ISBN: 9788772008134
Forlag: People’sPress
Sideantal: 328
Udgivet: 5. april 2019

Det gyldne bur kan købes hos Bogreolen.dk
Det gyldne bur kan købes hos Bog & idé
Det gyldne bur kan købes hos Saxo.com
Det gyldne bur kan købes hos Arnold Busck

Det gyldne bur af Camilla Läckberg

Camilla Läckberg med et stærkt feministisk budskab

Camilla Läckberg har et stærkt feministisk budskab, som i disse ”Me Too” tider absolut har sin berettelse. Det gyldne bur er ikke bare et spørgsmål om kvinder mod mænd eller mænd mod kvinder. Det er et spørgsmål om magt og magtbalance i et parforhold. Camilla Läckberg har en vidunderlig evne til at fortælle en historie og ikke mindst at give personerne i sine historier liv. Her er Faye ikke nogen undtagelse. Selv om det er lagt til op til, at hendes mand er ”the bad guy” i historien, så synes jeg faktisk at Faye er endnu mere utiltalende i sine handlinger.

User Rating: Be the first one !
Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin