Boganmeldelser

Sort perle af Liza Marklund

Jeg hører til de mange, som elsker Liza Marklunds serie om journalisten Annika Bengtzon og som med stor spænding har ventet på, hvad Liza Marklund nu ville finde på. Med SORT PERLE er Liza Marklund tilbage i en ny og noget anderledes stil end tidligere.

Sort perle er en spændingsroman om den unge pige Kiona, som vokser op på atollen Manihiki i den sydlige del af Stillehavet. Her lever Kiona og de øvrige øboer et nærmest stenalderliv, hvor penge ikke er opfundet og alle får det, som de har behov for. Vi følger Kiona og hendes møde med den vestlige verden, der er en verden, som hun kun kender fra bøger og blade.

Det begynder med at en orkan kaster en stor sejlbåd ind på revet. Øens beboer får i sidste øjeblik reddet den alvorligt tilskadekomne sejler, som bliver behandlet for sine skader af Kionas mor Evelyn, der er øens sygeplejerske. Manden viser sig at være svensk og hedder Erik Bergman. Da det er svært at komme til og fra Manihiki må både øens beboere og Erik Bergman indstille sig på at hans ophold bliver af længere varighed. Erik Bergman virker, som om han er godt tilfreds med dette og virker ikke, som om han har travlt med at vende tilbage til sit gamle liv. Tværtom ser det ud til at han på flugt for noget. Hovedparten af øboerne er perlefiskere og har ikke det store kendskab til regnskab mv. Her finder Erik sin plads blandt øboerne, da det viser sig at han har en doktorgrad i økonomi og kan bistå øboerne med dette.

Kiona finder Erik Bergman spændende og anderledes end de øboer, som hun er vokset op med. Som tiden går, vokser følelserne mellem dem og de får to børn sammen. En dag nærmer en ukendt yacht sig øen, og Erik må indse, at det liv han er flygtet fra, har indhentet ham. Han beder Kiona gemme sig med børnene, for får mændene på yachten nys om, at de er i familie med Erik, vil de være i stor fare.

Mændene på yachten tager Erik med sig og Kiona bliver efterladt med sine børn og en taske fuld af amerikanske dollars. Trods Kiona aldrig før har været væk fra Manihiki og ikke har nogen erfaringer med verden udenfor øen, bestemmer huns sig for at rejse ud i verden, for at finde manden hun elsker. En rejser som kommer til at gå gennem fire kontinenter og mere farefuld end hun anede.

Forlagets beskrivelse

Sort Perle er en svimlende fortælling gennem fire kontinenter om magt og penge, og med en powerkvinde i front, der ikke står tilbage for Annika Bengtzon, når det gælder sandheden. Det er tidligt i 1990’erne på på Manihiki. En paradisisk atol i det sydlige Stillehav. Gennem generationer har øboerne levet af at dyrke perler, og sammen med sin familie lever Kiona på den isolerede ø og fridykker ned i dybet for at høste de dyrebare østers. Men når hun kan se sit snit til det, sluger hun alle de bøger, hun kan få fat i. Og drømmer om at rejse væk. Om at få en uddannelse. Lige indtil en nat, hvor en orkan kaster en stor sejlbåd ind på revet. Minutter før båden knuses, lykkes det at bjerge en bevidstløs mand. Han er svensk og hedder Erik. Derefter bliver ingenting som før.

Anmeldelse

Sort perle er fortællingen om en ung kvindes skæbne og de udfordringer, som følger med, når det viser sig, at manden hun elsker, er involveret i lyssky affærer, hvor menneskeliv ikke spiller nogen rolle.

Liza Marklund tilbage i en ny og noget anderledes stil end tidligere. Kan jeg lide det? Både ja og nej… Der er ingen tvivl om at Liza Marklund kan skrive og ikke mindst sætte et blot sammen. I Sort perle rummer alle ingredienserne; dramatik, spænding, bidrag og kærlighed og så har hun en enestående evne til at levendegøre de karakterer hun skriver om.

Jeg er ikke i tvivl om at Liza Marklund har brugt megen tid på research, ligesom hun er god til at formidle indtryk og fakta. Specielt synes jeg, at hun rammer den tidsperiode, som bogen omhandler (starten af ’90erne) godt med sine referencer til bøger, musik og begivenheder som fremme i de år. Om det er Liza Marklunds egen begejstring over sit ophold hos en perlefiskerfamilie, der skinner igennem ved jeg af gode grunde ikke. For mig var det for meget perlefiskeri og den Liza Marklund, som jeg ynder at læse trådte først for alvor i karakter, da Kiona drog ud og mødte verden.

Om Sort perle

Sprog: Dansk
ISBN: 9788763860819
Forlag: Rosinante
Sideantal: 496
Udgivet: 14. marts 2019

Sort perle kan købes hos Bogreolen.dk, se mere på linket – Sort Perle
Sort perle kan købes hos Bog & idé, se mere på linket – Sort Perle
Sort perle kan købes hos Saxo.com, se mere på linket – Sort Perle
Sort perle kan købes hos Arnold Busck, se mere på linket – Sort Perle

Sort perle af Liza Marklund

Liza Marklund tilbage med ny spændingingsroman

Liza Marklund tilbage i en ny og noget anderledes stil end tidligere. Kan jeg lide det? Både ja og nej… Der er ingen tvivl om at Liza Marklund kan skrive og Sort perle har alle ingredienserne; dramatik, spænding, bidrag og kærlighed.

User Rating: Be the first one !
Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin
error: