Specier – når det enkle er godt
Ifølge Samvirke blev specier opfundet i Danmark og er en af de 21 kager, der er blevet opfundet i Danmark. Specier er en ældgammel og elsket småkage, som samtidig er en af de mest enkle julesmåkager at lave.
Her er jeg gået på jagt i min mors gamle opskrifter. Blandt disse er nedenstående opskrift på specier, som min mor troligt har fulgt siden 60’erne. Hendes specier består basalt set kun af mel, smør og sukker.
Her har du alle muligheder for at lege videre. Typisk ser jeg specier med chokolade eller citron, men når alt kommer til alt er det kun din egen fantasi, som sætter grænsen for hvad der er muligt. Prøv at eksperimentere med forskellige krydderier og smagsstoffer, såsom kanel, ingefær, nelliker, muskatnød eller appelsinskal. Du kan også tilføje chokolade eller nødder for at give dine specier en ekstra dimension.
Du kan også overveje at eksperimentere med forskellige former og størrelser på dine specier. Du kan lave dem i småkageform, eller du kan skære dem i forskellige former, såsom stjerner eller hjerter.
Jeg så i en gammel kogebog en opskrift på specier, hvor der skulles blandes piske æggehvider i dejen og dejen skulle sættes med skeer på bagepladen. Det er en noget anden form for specier end dem vi traditionelt ser i dag. Og så må tiden vise om jeg giver mig i kast med den gamle opskrift.
Specier
Ingredienser
- 500 g mel
- 400 g smør
- 150 g flormelis
Sådan gør du
- Pisk smør og flormelis sammen i en skål til det er lyst og blødt.
- Rør hvedemel i dejen og saml dejen i to stænger, og kom dem i fryseren i en time eller i køleskabet til næste dag.
- Skær småkagerne ud i fine tynde skiver, læg dem på en bageplade med god afstand mellem og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i 7 minutter.
Buon Appetito!!