Rosinboller med kardemomme
Normalt kaster jeg mig over den indledende julebagning allerede i starten af september måned, hvor der lægges ud med fordejen til julens honningkager. Sådan blev det så i år. Vi brugte sommeren på at flytte på landet og nyhedsværdien ved pludselige at have egen stor have trak mere – nåja og arbejdet med at ordne en forsømt have trak også lidt energi.
Nu lurer 1. søndag i advent og julemåneden er rykket så meget nærmer, at nu er der snart ikke flere undskyldninger for at gå i gang. En blød start blev rosinboller med kardemomme. En opskrift som min mor bagte i vel omkring starten af 1970’erne.
Den svage duft af kardemomme i rosinbollerne er en blid måde at komme i julestemning på. Der er for mig ikke noget bedre end julens mange dufte (og naturligvis smage) af krydderier. Der er noget eksotisk over de mange dufte i julemåneden. På en mørk eftermiddag var det nu dejligt med en lun rosinbolle med godt med smør og en kop kaffe til. Det gav lige lidt ro til at planlægge de næste par ugers projekter. Det bliver i år en blanding af de traditionelle danske julesmåkager og så kombineret med lidt udenlandsk inspiration.
Rosinboller med kardemomme
Ingredienser
- 700 g hvedemel
- 42 g gær
- 3 dl mælk
- 90 g margarine
- 60 g sukker
- 1 æg
- ½ tsk salt
- 1½ tsk kardemomme
- 100 g rosiner
Sådan gør du
- Mællken lunes og gæren røres ud heri. De øvrige ingredienser tilsættes og æltes til en ensartet og smidig dej.
- Dejen hæver tildækket til dobbelt størrelse i cirka 30 minutter.
- Del dejen i 16 stykker, som formes til boller og sættes på bagepapir.
- Lad bollerne hæve tildækket på et lunt sted i cirka 20 minutter.
- Bages på miderste ovnrille i cirka 15 minutter
Buon appetito!!