BagværkBrød

Hamburger-rundstykker

Der er nu ikke noget som friskbagte rundstykker med birkes. Rundstykker har altid været tæt knyttet til brødets historie.  Brød er blevet bagt i tusindvis af år i forskellige kulturer, og udviklingen af rundstykker som mindre, mere håndterbare brødvarianter kan spores tilbage til det gamle Egypten.

I tidens løb har rundstykkerne udviklet sig og antaget forskellige former i forskellige kulturer. I Tyskland er runde rundstykker, også kaldet Semmeln eller Schrippen, for eksempel særligt populære. Regionerne i Tyskland har deres egne variationer og navne for rundstykker. Et af disse rundstykker er Hamburger-rundstykker, som ikke kun udbredt i Hamborg, men i en stor del af Nordtyskland. Der er små forskelle her og der, men deres fremstilling forbliver stort set den samme.

I dag fås rundstykker i mange forskellige varianter, hvad enten de er dekoreret med birkes, sesamfrø eller kerner, bagt med forskellige typer mel eller korn eller fyldt med pålæg eller salat. Rundstykker er alsidige og nydes som morgenmad, mellemmad eller som tilbehør til måltider.

Gennem historien har brød og dermed også rundstykker spillet en vigtig rolle som basisfødevare. De blev lavet af bagere og spist af folk i alle aldre og sociale klasser. Med industrialiseringen og udbredelsen af bagerier kunne rundstykker masseproduceres og blev en integreret del af mange menneskers daglige kost.

Rundstykkernes historie er således uløseligt forbundet med brødets historie og har gennem tiden udviklet sig til en mangfoldig og populær spise.

Det er den let aflange form og snittet på tværs som kendetegner Hamburger-rundstykker. Først strammes rundstykkerne op i runde stykker. Derefter formes rundstykkerne i en lidt aflang form (lidt ala kurvertflutes). Rundstykkerne skal hæve i 45 minutter på en hulplade eller på bageplade beklædt med bagepapir. Efter 30 minutter snittes de på tværs (den korte side) med et dybt snit.

Hamburger-rundstykker

Ret Morgenmad
Køkken Tyskland
Keyword Bagværk, Brød, Morgenbrød, Morgenmad, Rundstykker
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 20 minutter
Antal 12 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Sådan gør du

  • Vand, mælk og gær røres sammen i 1 minut. De øvrige ingredienser tilsættes, og der æltes først 5 minutter på laveste hastighed og derefter 10 minutter ved næstlaveste hastighed.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter og ælt derefter dejen kort efter henholdsvis 10 og 20 minutter.
  • Del dejen i 12 lige store stykker a cirka 80 gram og form dem til runde kugler som strammes op. Form kuglerne lidt aflange og læg dem på en hulplade eller en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad rundstykkerne hæve i 45 minutter, efter 30 minutter snittes rundstykkerne med et enkelt snit på den korte side.
  • Bag rundstykkerne ved 250 grader (over-/undervarme) i 10 minutter med damp, åbn derefter ovndøren for at lade dampen slippe ud og bag rundstykkerne i yderligere 10 minutter ved 230 grader, indtil de er gyldenbrune.
  • Pensl dem med vand straks rundstykkerne er taget ud af ovnen (giver skorpen en flottere glans).

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin