Ølkage

Jeg har længe haft lyst til at bage en ølkage efter, at jeg hørte den omtalt blandt sønderjyder. Her 3. søndag i advent var tanken ellers, at jeg ville have brugt dagen – eller noget af dagen – på at bage småkager, men tiden løb fra mig. Og netop ingen tid tager det at bage denne kage. Alle ingredienserne kan røres sammen på få minutter og så klarer ovnen resten af arbejdet.
Selv om ølkagen oftest i Danmark oftest forbindes med Sønderjylland, så er det en kagetype, der er ganske udbredt verden over. Typisk indgår i ølkager en eller anden form for frugt, ligesom der her er brugt rosiner og sukat.
Denne ølkage smager, med sine ingredienser, dejligt julet og spises typisk med smør på.

Ølkage
Ingredienser
- 400 g mel
- 400 g brun farin
- 1 tsk natron
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk allehånde
- 1 tsk nellike
- 1 tsk ingefær
- 33 cl hvidtøl eller en mørk øl
- 50 g hakket sukat
- 75 g rosiner
Sådan gør du
-
Bland mel, natron, bagepulver, brun farin og krydderierne i en skål,
-
Rør øllet i.
-
Bland sukat og rosiner med 1 spsk mel og rør det derefter i dejen
-
Kom dejen i en godt smurt franskbrødsform og bag kagen i en god time ved 175 grader.
-
Lad ølkagen køle lidt i formen før den vendes ud på en bagerist for at blive kold.
Buon appetito!!