BagværkJulesmåkagerOpskrifterSmåkager

Kanelstjerner

En af de julesmåkager, som jeg holder meget af, er de tyske kanelstjerner. Det er en stjerneformet sej småkage, der er krydret med kanel og overtrukket med et sprødt snehvidt lag glasur. Kanelstjerner er i Tyskland, hvad brunkager er for os danskere i julen – en tradition der bare hører hver en jul til.

Oprindelsen til kanelstjerner går tilbage til det 18. århundrede. Dengang blev de hovedsageligt bagt af nonner i de tyske klostre, og blev allerede den gang betragtet som en delikatesse. Nonnerne brugte ingredienser som mandler, sukker og krydderier som kanel og nelliker til at lave disse småkager.

Med tiden spredte kanelstjernerne sig til mange andre europæiske lande og er også blevet en del af deres traditionelle julebagning. Småkagernes stjerneform symboliserer Betlehemsstjernen, som ledte de vise mænd fra Østen til Jesu krybbe.

I dag findes der mange varianter af kanelstjerner, men grundingredienserne er som regel de samme: mandelmel, flormelis, æggehvide, kanel og nogle gange nelliker eller citronsaft. Kiksene skæres ud af dejen, overtrækkes med glasur og bages derefter i ovnen.

Kanelstjernerne skal være sprøde uden på og lidt seje i konsistensen indvendigt. Smagen er kanel og kombinationen i dejen af mandelmel og flormelis giver småkagen et anstrøg af marcipan. Det er en småkage, der mætter. Når jeg bager dem næste gang vil jeg nok prøve at rulle dem ud i 7 – 8 mm og så nedsætte bagetiden 2 – 3 minutter.

Kanelstjerner

Ret Bagværk, Småkager
Køkken Tyskland
Keyword Bagværk, Julesmåkager, Kage, Kanel, Småkager
Tilb. tid 1 time 20 minutter
Hviletid for dejen 30 minutter
Antal 35 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 3 æggehvider
  • 1 knsp salt
  • 250 g flormelis (Plus lidt ekstra til udrulning af dejen)
  • 400 g mandelmel
  • tsk kanel

Sådan gør du

  • Pisk hviderne stive med en knivspids salt. Sigt flormelisen og tilsæt det lidt efter lidt til de piskede æggehvider. Pisk videre indtil du har en glat glansende glasur. Tag 6 spsk. fra og sæt det i køleskabet. Mandelmel blandes med kanel og røres i de piskede æggehvider. Dejen sættes på køl i køleskabet i mindst 30 minutter.
  • Drys lidt flormelis ud på bordpladen og rul dejen ud i cirka 1 cm tykkelse. Med en stjerneudstikker udstikkes småkagerne. Dejresterne samles og rulles ud igen og igen indtil alt dejen er brugt. For at undgå at dejen sidder fast i udstikkeren kan du enten dyppe udstikkeren i lidt mandelmel eller i lidt lunken vand. Kanelstjernerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tænd for ovnen (normalovn) og sæt temperaturen til 140 grader. Tag nu den overskydende glasur ud af køleskabet og smør et tykt lag glasur på hver enkelt stjerne. Dette gøres lettest ved at tage stjernen i hånden og med spidsen af en urtekniv fordele en lille glat glasur på hvert ben. Forsøg at gøre glasurens overflade så glat som muligt.
  • Kanelstjernerne bages i den forvarmet ovn på næstnederst rille i cirka 20 minutter. Hold øje med tiden. Stjernerne skal tages ud inden glasuren begynder at blive gylden i farven. Lad dem køle helt af på en bagerist inden de kommes i en kagedåse.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin