Annonce
GastronomiMad

Svenske smørris

Svenske smørris har du næppe hørt om før. Faktisk tror jeg slet ikke at der en ret som hedder der. Det eneste svenske der er over retten er at havrerisene kommer fra svenske marker. Opskriften på “svenske” smørris er en variation over en mellemøstlig risret, som her er lavet på de svenske havreris fra koncernen Fazer. Tanken fra Fazer er, at havreris skal været et nyt klimavenligt alternativ til ris. Specielt den ris som kommer fra østen og som qua den lange transportvej har en stor indvirkning på klimaet.

Normalt laves denne risret på basmatiris, som er noget mere aromatiske end de svenske havreris og samtidig noget finere i strukturen. Grundlæggende er det et ret, hvor lidt fine nudler og ris steges i rigeligt smør inden, inden der tilsættes grøntsagsboullion.

Jeg har nogen respekt for denne risret på forhånd. Næsten uanset hvor jeg er stødt på opskriften, nævnes det, at man skal være forsigtig i forhold til proportionerne for ikke at ende ud med en gang grød. Og netop her synes jeg fra tidligere opskrifter med havreris, at det har let ved at blive grødet.

Selv var jeg tilfreds med resultatet og det er en risret, som jeg gerne ville spise som en frokost alene. En dejlig ret, hvor kombinationen af smørret og boullionen giver en dejlig smag til risene. Jeg må helt sikkert prøve den originale opskrift ved førstkommende lejlighed.

Omkring suppenudlerne – vermicelli – skal du være opmærksom på at disse findes in flere typer. Brug de asiatiske små tynde suppenudler. Den italienske version af vermicelli er typisk noget tykkere. De smørstegte ris blev serveret som tilbehør til stangbønner i tomatsauce.

Svenske smørris

Ret Ris, Tilbehør
Køkken Nordisk
Keyword Havreris, Nem aftensmad, Ris, Vegetar
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 3 dl havreris
  • 85 g suppenudler eksempelvis vermicelli
  • 3 spsk smør
  • 4 dl grøntsagsboullion
  • ½ tsk salt

Sådan gør du

  • Skyl havrerisene flere gange, indtil vandet er rimeligt klart, når det drænes.
  • Smelt smørret i en lille gryde over medium varme.
  • Tilsæt suppenudlerne til smørret og steg med høj varme, indtil nudlerne er gyldenbrune.
  • Tilsæt havreris og rør kort rundt.
  • Tilsæt grøntsagboullion og saltet og lad det koge op i cirka 1 minut.
  • Skru derefter ned til lavest mulige indstilling på komfuret og lad risene småsimre i cirka 15 minutter.
  • Indimellem rører du forsigtigt i risene så de ikke sætter sig fast i bunden.

Buon appetito!!

Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin