CharcuteriPostej

Hannes leverpostej

Dansk leverpostej er en traditional dansk ret, som vi ofte spiser på et stykke rugbrød eller som en del at et højt belagt smørrebrød. Leverpostejen er en fast bestanddel af det danske køkken, der finds i de fleste danske familiers køleskabe, ligesom det er en naturlig del af menukortet på frokostrestauranterne.

Leverpostej er lavet af en blanding af hakket svinelever og svinespæk, der røres sammen med typisk løg, æg, mælk eller fløde og forskellige krydderier som allehånde, nelliker, muskatnød, salt og peber. Nogle gange tilsættes ansjoser eller syltede rødbeder for at give ekstra smag.

Ingredienserne røres sammen indtil blandingen er glat, og hældes derefter i forme. Det kan enten være i et ovnfast fad, en patéform eller som her i aluminiumsforme. Derefter bages leverpostejen indtil den har sat sig. Resultatet er en glat, cremet og velsmagende leverpostej.

Hannes leverpostej er blevet serveret til mange en jule- og påskefrokost i min familie. Opskriften har min mor brugt siden midten af 1960’erne. Altid bagt i en stor patéform og serveret med stegte champignoner og sprød bacon til. Som får en, der var vant til at lave denne leverpostej er opskriften meget simpelt skrevet. Basalt set blandes ingredienserne i den rækkefølge, som de er oplistet.

Skal jeg knytte en kommentar til opskriften så har jeg kørt lever og spæk gennem kødhakkeren på 6 mm hulsiden – 2 gange. Jeg synes den bliver for fin i konsistensen, hvis der hakkes på mindre hulskive. Jeg har været “tro” mod opskriften og kun krydret med salt og peber. Hvis du vil have mere eller en anden smag så kan du krydre den som du vil. Prøv evt. med 1 tsk. allehånde og/eller timian.

Jeg plejer, at lave en dobbelt portion og kommer derefter en del i fryseren i mindre bakker. For at undgå at den smuldre når den er optøet, så fryser jeg leverpostejen ned i rå form, og bager dem efterhånden, som de skal bruges.

Hannes leverpostej

Ret Frokost
Køkken Danmark
Keyword Charcuteri, Frokost, Julefrokost, Leverpostej, Påskefrokost, Postej
Tilb. tid 50 minutter
Antal 8 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 250 g spæk hakket
  • 500 g svinelever hakket
  • 1 æg
  • 15 g salt
  • 4 g peber
  • 1 løg revet
  • 2 spsk mel
  • 4 dl mælk

Sådan gør du

  • Blandes i den nævnte rækkefølge og bages cirka 50 min ved 190 grader i vandbad. Lidt længere hvis det er store forme.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin