IsIsopskrifterOpskrifter

Cremet vaniljeis med æg

Cremet vaniljeis med æg er en rigtig klassiker. Vaniljeisens oprindelse kan spores tilbage til begyndelsen af det 17. århundrede, da de spanske erobrere bragte vaniljekorn fra Mexico til Europa. Det var først i det 18. århundrede, at vaniljeis blev en populær dessert i Europa.

I USA siges det, at det er Thomas Jefferson, der er ansvarlig for indførelsen af vaniljeis i landet. Han opdagede desserten under en rejse i Frankrig mellem 1784 og 1789 og bragte en opskrift med hjem. Vaniljeis blev hurtigt en favorit blandt de velhavende og blev serveret til mange formelle middage.
Selv om det er en velkendt historie i USA og på nettet så er historien ikke sand. Allerede tidligere er der beretninger om at der serveres is. Thomas Jefferson tilskrives dog æren for at være den første amerikaner, der skrev en opskrift på is ned.

Vaniljeisens popularitet fortsatte med at vokse i løbet af det 19. århundrede, og i begyndelsen af det 20. århundrede var den blevet en af de mest populære issmagsvarianter i verden. I dag er vaniljeis stadig en klassisk dessert, der nydes af folk i alle aldre.

Jeg skifter selv lidt mellem at lave vaniljeis med æg og vaniljeis uden æg. Jeg synes, at vaniljeis med æg giver en mere cremet is. For mig kan en god vaniljeis godt stå alene. Alligevel har jeg leget lidt med forskellige toppings i de sidste dage. Til vaniljeis kunne du eksempelvis servere en jordbær topping eller hvad med en blomme topping?

Cremet vaniljeis

Ret Dessert, Is
Køkken Amerikansk, Dansk, Europæisk
Keyword Is, Is med æg, Ismaskine, Vaniljeis
Tilb. tid 30 minutter
Køletid 12 timer
Antal 1 liter
Forfatter Henrik Koudahl

Udstyr

Ismaskine

Ingredienser

 • 1 vaniljestang
 • 450 ml sødmælk
 • 300 ml piskefløde
 • 7 æggeblommer
 • 180 g sukker

Sådan gør du

Dag 1

 • Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab vaniljekornene ud. Kom vaniljekornene og vaniljestangen op i gryden til mælken og fløden.
 • Kom mælk, fløden, vaniljekorn og den tomme vaniljestang i en gryde og bring det op til kogepunktet. Tag gryden af komfuret og lad indholdet køle ned. Dæk derefter vaniljeblandingen med folie og stil den i køleskabet natten over.

Dag 2

 • Kog igen vaniljeblandingen op, fjern derefter vaniljestangen og stil gryden til siden.
 • Æggeblommer og sukker kommes i en gryde og piskes sammen indtil alt sukkeret er opløst.
 • Vaniljeblandingen røres i en tynd stråle i æggecremen. Varm gryden op ved middeltemperatur under konstant omrøring indtil temperaturen er omkring 80 – 85 grader. Brug gerne et termometer til at sikre dig at temperaturen ikke bliver for høj.
  HUSK: Ismassen må under ingen omstændigheder koge.
 • Når du når en temperatur på 80 – 85 grader tages gryden af komfuret og stilles i et isbad for hurtig afkøling. Stil derefter blandingen i køleskabet i et par timer.
 • Kom isen i en beholder og lad isen fryse i et par timer inden servering.
 • Kom isblandingen i ismaskinen og kør isen i cirka 30 minutter (følg instrukserne på din egen ismaskine).

Noter

Har du ikke en Ismaskine.
Du kan snildt lave en god is uden en ismaskine. Kom i stedet isen i en beholder, der er stor nok til at du kan røre i isen under indfrysningen. Cirka hvert kvarter tager du isen ud af fryseren og rører den igennem for så at sætte isen tilbage i fryseren. Det fortsætter du med indtil isen har opnået en cremet konsistens.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin