KrydderiblandingerMadOpskrifter

Giv din madlavning et gourmet-præg med tørrede æggeblommer

Tørrede æggeblommer har været en traditionel spise i mange kulturer i århundreder, især i Asien og Europa. Processen med at tørre æggeblommer i salt blev oprindeligt udviklet som en måde at konservere æg på, før køleskabets opfindelse.

I Kina er tørrede æggeblommer kendt som “århundredeæg” eller “tusindårsæg”. De fremstilles ved at pakke ande-, kyllinge- eller vagtelæg ind i en blanding af ler, aske, salt og rishalm i flere uger eller måneder. Hærdningsprocessen får æggehviderne til at få en geléagtig konsistens og æggeblommerne til at blive cremede og salte med en unik umami-smag.

I Europa anvendes salttørrede æggeblommer ofte som krydderi eller tilbehør til retter. Æggeblommerne dækkes i en blanding af salt og sukker og lægges derefter til at tørre i flere dage. Tørreprocessen dehydrerer æggeblommerne og koncentrerer deres smag, hvilket resulterer i et fyldigt, salt og lidt sødt produkt, som kan rives eller høvles over pasta, salater eller andre retter.

Typisk bruges der lige dele salt og sukker når man skal lave den blanding, som æggeblommerne skal tørre i. For at undgå at æggeblommerne ville få meget sødme valgte jeg en kombination med 2/3 salt og 1/3 sukker. Jeg brugte almindelig hvid sukker til min blanding, men der er ikke noget til hindrer for at bruge eksempelvis rørsukker eller ahornsukker.

Vil du eksperimentere videre er det eksempelvis også en mulighed at tilføre saltblandingen andre krydderier – eksempelvis 1 stor teske peber og røget paprika.

Tørrede æggeblommer

Ret Krydderi, Tilbehør
Keyword Krydderi, Æg
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Tørretid 5 days
Samlet tid 5 days 20 minutter
Antal 7 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 7 æggeblommer
  • 500 g groft salt
  • 250 g sukker

Sådan gør du

  • Start med at blande salt og sukker. Kom 2/3 af det op i en passende størrelse plastikbeholder. Brug et æg (eller en ske) til at lave nogle små fordybninger til æggeblommerne.
  • Del forsigtigt æggeblommerne fra æggehviderne, og læg hver æggeblomme i en af fordybningerne.
  • Dæk æggeblommerne med den resterende saltblanding.
  • Sæt låg eller plastfolie på plastikbeholderen og stil den i køleskabet i 4-5 dage.
  • Efter 4-5 dage tages æggeblommerne ud af saltblandingen og skylles forsigtigt fri for saltet. Sidder noget af saltet fast, så krads det forsigtigt af med spidsen af en negl.
  • Dup æggeblommerne tørre med et viskestykke. Opbevar de tørrede æggeblommer i en lufttæt beholder i køleskabet. (Eventuelt indpakket i et stykke osteklæde).

Noter

De tørrede æggeblommer kan eventuelt tørres helt i ovnen eller en dehydrator.  Her fik de små 2 timer ved 60 grader. Husk at æggeblommerne skal tørres og ikke bages.
Kan du ikke kontrollere temperaturen i din ovn, så lad dem i stedet tørre i køleskabet.

Det er ikke sidste gang at jeg laver tørrede saltet æggeblommer. Resultatet var på ingen måde skuffende. Konsistensen på æggeblommerne kan sammenlignes med konsistensen på en hård ost – a la parmesan (kunne måske være et alternativ for folk, der ikke tåler laktose). Smagen i æggeblommerne er intensiv og kombineret med det søde og det salte er æggeblommerne blevet til et fremragende krydderi.

Jeg har med stor velsmag brugt det til retter med asparges (naturligvis), tomat og salat. Mulighederne er mangfoldige.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin