FadeburetOpskrifterTilbehør

Fermenteret tomatpassata

Fermentering er et område som jeg gerne vil prøve lidt mere af. Det er tidligere blevet til lidt fermentering af chilier. Her er det tomater som står for tur. At fermentere tomater kan være en lækker og unik måde at forbedre deres smag og samtidig øge næringsværdien.

Opskriften på fermenteret tomatpassata bygger på østeuropæiske traditioner og er ganske enkel at lave. 2 kg modne tomater laves til tomatpulp som derefter blandes med salt. Tomatpulpen hældes derefter over 1 kg cherrytomater – og så skal det ellers stå under let pres i 5 dage ved 25 grader. Efter de 5 dage moses hele blandingen til tomatpassata og kommes på glas.

Fermenteret tomater får en dybere og mere kompleks smag. Fermenteringen giver en mere afrundet og koncentreret smag af tomater. Samtidig er fermentering med til at forlænge holdbarheden. Korrekt fermenterede tomater kan holde sig månedsvis i køleskabet eller i et mørkt og køligt viktualierum. Efter at glasset er åbent holder den fermenteret tomatpassata i 30 dage.

Fermenteret tomatpassata kan bruges i mange forskellige retter og kulinariske kreationer. De tilfører en unik smag til salater, saucer, salsaer eller endda som velsmagende topping til sandwich eller burgere.

Sundhed og næringsværdi er ikke det primære i min madlavning, men positivt er det at fermenterede tomater er rige på probiotika, som er gavnlige bakterier, der understøtter tarmens sundhed. Probiotika hjælper med at forbedre fordøjelsen, styrke immunforsvaret og fremme det generelle velbefindende.

Husk, at det er vigtigt at følge de rigtige fermenteringsteknikker for at sikre sikkerheden og opnå optimal smag. Eksperimenter med forskellige ingredienser og krydderier for at tilpasse dine fermenterede tomater til din smag! Køkkenhygiejne og rette temperatur er vigtigt her. Målet er tomaterne skal fermentere og ikke mugne.

Fermenteret tomatpassata

Ret Tilbehør
Keyword Fadeburet, Fermentering, Tilbehør, Tomater, Tomatpassata
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid 5 days
Samlet tid 5 days 30 minutter
Antal 1 liter
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 150 g havsalt
  • 2 kg tomater modne og uden skind
  • 1 kg cherrytomater

Sådan gør du

  • Start med at klargøre tomaterne. Fjern stilken med en spids kniv. Snit derefter et kryds i toppen af tomaterne, og kom dem i en gryde med rigeligt kogende vand. Efter godt 30 sekunder begynder skindet at løsne sig. Kom nu tomaterne i en skål med koldt vand, og skindet skulle nu være let at fjerne.
  • Mos nu tomaterne til pulp. Afhængigt af hvor fint du ønsker din pulp kan du enten bruge en grøntsagsmølle eller, hvis lidt grovere pulp, en kartoffelmoser.
  • Bland havsalt med tomatpulpen, og hæld derefter pulpen over cherrytomaterne.
  • Kom det hele i et fad på cirka 20 x 30 cm. Læg et rent viskestykke over tomaterne, derefter et skærebræt ovenpå. Slutteligt sættes noget tung ovenpå for at sætte lidt pres på.
  • Nu skal tomaterne stå i 5 dage ved 25 grader, så fermenteringen kan gå i gang. Jeg satte tomaterne i min hæveautomat til brød for at holde en konstant temperatur.
  • Hverdag skiftes visestykket med et nyt og rent. Hold øje med tomaterne når du skifter. Tomaterne skal fermentere og ikke mugne.
  • Efter de 5 dage skal hele blandingen nu moses til passata. Jeg brugte grøntsagsmøllen med største huller for en lidt grov udgave.
  • Kom tomatpassataen på steriliseret glas. Sæt låg på glasset og sæt det på køl. Holdbarheden er flere måneder. Når glasset er åbnet skal tomatpassataen bruges inden 30 dage.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin