GrøntsagerMadOpskrifter

Lav hasselback kartofler i en airfryer hurtigt og nemt

Går hasselback kartofler mon nogensinde af mode? De er enkle at lave, smager godt og passer fint som tilbehør til en lang retter. Hasselback kartofler er en type bagt kartoffelret, der oprindeligt kommer fra Sverige. Retten er opkaldt efter Hasselbacken Hotel i Stockholm, hvor den blev serveret første gang i 1953.

Retten laves ved at skære en kartoffel i tynde skiver, men ikke hele vejen igennem, så skiverne bliver siddende sammen i bunden. Kartoflen pensles derefter med smør eller olie og bages, indtil den er sprød udenpå og mør indeni.

Retten blev populær i Sverige og spredte sig efterhånden til andre lande, hvor den er blevet tilpasset med forskellige toppings og krydderier. I dag er Hasselback kartofler et populært tilbehør på restauranter og i hjemmekøkkener rundt om i verden.

Hasselback kartofler ingredienser

At lave hasselback kartofler kræver kun få ingredienser. Først og fremmest kartofler. Selv foretrækker jeg at bruge mellemstore faste kartofler (de brugte i opskriften her er sorten Regina), men såvel store som små kartofler vil kunne bruges. Af hensyn til tilberedningstiden så forsøg at vælge nogle kartofler, der i størrelse er nogenlunde ens.

Selv foretrækker jeg bare den traditionelle smag med smør som er tilsat lidt timian. Er du ikke til smør så brug lidt olivenolie i stedet. Som krydderi kan du bruge eksempelvis bruge salt, peber, hvidløgspulver eller italiensk krydderiblanding. Du kan også vælge at bruge friske krydderurter som persille, rosmarin, eller timian. Valget er dit.

Skal du skrælle hasselback kartofler?

Det er en smags sag. Om jeg skræller kartoflerne eller ej afhænger lidt af typen og hvor svært det er at få jorden skrubbet ordentligt af. Kartoffelskindet er med til at give både sprødhed og smag til hasselback kartoflerne. Så kan jeg undgå det skræller jeg ikke kartoflerne.

Hvordan skæres kartoflerne?

At skære kartoflerne i tynde skiver er ikke svært. Kartoflerne skal skæres i 3-5 mm tykke skiver men ikke hele vejen igennem, så skiverne bliver siddende sammen i bunden.

Først og fremmest skylles og tørres kartoflerne fri for snavs. For at gøre det kan du lægge kartoflerne i en grydeske. Så fungerer grydeskeens sider som stopklods. Alternativt kan du også lægge kartoflerne mellem 2 spisepinde eller som jeg gør. Jeg bruger mine 2 bagepinde 5 mm og lægger kartoflerne imellem dem.

Hvordan tilberedes hasselback kartofler i airfryer?

Hasselback kartofler bliver perfekte lavet i en airfryer. Sprøde udenpå og bløde indeni. Når du har klargjort kartoflerne så forvarmer du din airfryer til 200 grader. Læg kartoflerne i airfryerens netkurv og giv dem først 5 minutter ved 200 grader. Det får kartoffelskiverne til at åbne sig, og det gør det ment at pensle med smørret.

Men kartoflerne steger kan du smelte smørret i en lille gryde på komfuret. Jeg lod lidt tørret timian give smag til smørret. Er du mere til olivenolie så tager du blot lidt olivenolie og blander det med de krydderier og urter som du kan lide.

Når de 5 minutter er gået åbner du for airfryeren og pensle så godt det er muligt mellem kartoffelskiverne og på toppen af kartoflerne med en bagepensel. Luk airfryeren, og steg hasselback kartoflerne i yderligere 20 minutter, hvor du pensler efter igen efter 10 min.

Kontroller med en gaffel om kartoflerne er færdige. De skal være møre når du stikker i dem med en gaffel. Efter de 25 minutter fik mine lidt mere smør og 5 minutter mere i airfryeren. Så samlet tilberedningstid blev 30 minutter.

Stegetiden afhænger af type kartoffel, størrelsen, hvor tyndt de er skåret, airfryerens styrke, temperatur mv. Hellere tjekke en gang for tidligt end for sent.

Har du fået lavet for mange hasselback kartofler?

Hvis ikke alle dine hasselback kartofler bliver spist kan de holde sig 2-3 dage i køleskabet. Når de skal bruges igen skal de bare have 3-4minutter i airfryeren ved 200 grader.

Hasselback kartofler i airfryer

Hasselback-kartofler er en type bagt kartoffel, der skæres i tynde, vifteformede skiver og derefter pensles med smør og krydderurter.
Ret Kartofler, Tilbehør
Køkken Internationalt
Keyword Airfryer, Grøntsager, Kartofler, Tilbehør
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 2 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 4-5 kartofler (mellemstore og faste)
  • 30 g smør smeltet
  • 2 tsk timian (tørret)
  • Salt og peber efter behov

Sådan gør du

  • Smelt smør i en gryde ved lav varme og tilsæt timian. Når smeltet så skru lidt ned for varmen og lad smørret stå i gryden.
  • Skær kartoflerne i ca. 3-5 mm tynde skiver, men ikke hele vejen igennem, så skiverne bliver siddende sammen i bunden.
  • Forvarm airfryeren til 200 grader.
  • Når Airfryeren er forvarmet, så lægges kartoflerne i airfryerens kurv og tilberedes i 5 minutter.
  • Åbn airfryeren, og fordel smørblandingen med en bagepensel mellem kartoffelskiverne og på kartoflernes overside.
  • Luk airfryeren, og steg videre i yderligere 10 minutter. Pensl igen og steg videre i yderligere 10 minutter.
  • Kontrollér med en gaffel, om kartoflerne er færdige. Hvis ikke så pensl med lidt smør i gen og giv 5 minutter mere.
  • Når hasselback kartoflerne er færdige krydr med lidt salt og peber inden servering.

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin