MadMit italienske køkkenOpskrifterPrimo (mellemretter)

Risotto med kastanjer

Risotto med kastanjer er en typisk ret fra Piemonte. Retten er baseret på ris, smør, løg, bouillon og så selvfølgelig friske kastanjer. Alt sammen ingredienser som findes i Piemonte til overflod. Resultatet er en dejlig risotto, som smager af efterår.

Det er kastanjerne, som er det tidskrævende ved denne opskrift. Det er ikke jordens sjoveste arbejde at gøre kastanjer i stand, men de friske kastanjer er nu engang smagsmæssigt meget mere lækre end dem fra dåse eller de vakuumpakkede. Der er flere muligheder. Ja, indrømmet – jeg har ikke fundet de vise sten, hvor det at ordne kastanjer går som en leg. Men efter have brugt kastanjer i madlavningen flere dage i træk, så virker det som om, at jo mere friske kastanjerne er desto lettere, gik det.  

Den klassiske måde at ordne kastanjer på er, at skære et snit fra side til side rundt om kastanjens buede del. Kom en lille håndfuld ad gangen i kogende vand og lad kastanjerne koge i 4-5 minutter. Når du tager dem op, kommer du den næste portion i gryden. I mellemtiden fjerner du den brune skal og den træede hinde på de varme kastanjer, så hurtigt som du kan. Den inderste brune hinde kan kun fjernes, når kastanjen er brændende varm.

Når først dette arbejde er gjort så laves en risotto med kastanjer på hel normal vis på omkring de 20 minutter.

Risotto med kastanjer

Ret Forret, Hovedret
Køkken Italiensk
Keyword Efterår, Kastanjer, Risotto
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

 • 350 g risottoris (Carnaroli foretrækker jeg)
 • 300 g kastanier groft hakket
 • 1 løg (mellemstort) finhakket
 • 1 spsk smør
 • 1,2 l grøntsagsbouillon (kogende)
 • 50 g Parmigiano Reggiano
 • 80 ml hvidvin
 • 60 g smør

Sådan gør du

 • Start med at ordne kastanjerne, Fjern skallen og den inderste brune hinde. Hak derefter kastanjerne groft.
 • Bring grøntsagsbouillonen i kog. Hak derefter løget fint, Smelt en spiseskefuld spiseskefuld smør i en gryde, tilsæt løget og steg indtil de blive gennemsigtige. Nu tilsættes risene, og det hele steges under omrøring, til risene begynder at blive klare. Hæld derefter hvidvinen og de hakkede kastanjer ved, og rør til risene har opsuget al vinen.
 • Tilsæt nu den kogende grøntsagsbouillonen med en suppeskefuld ad gangen. Tilsæt den næste skefuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs.
 • Når risottoen er kogt færdigt (efter 18 – 20 minutter) slukkes der for varmen og tilsættes Parmigaino Reggiano og smør. Rør rundt og lad derefter risottoen hvile i et par minutter inden den serveres.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin