Home / Gastronomi / Citrusmarineret laks med ris pilaf
Citrusmarineret laks med ris pilaf
Citrusmarineret laks med ris pilaf

Citrusmarineret laks med ris pilaf

Citrusmarineret laks med ris pilaf er en både let og velsmagende ret, der kan serveres som hovedret eller som en let frokost. Uden den helt store indsats kan du med denne opskrift servere en fiskeret, der både har en eksotisk smag og  en duft af middelhavet.

Laksefileterne marineres i appelsin- og citronsaft. For at give marinaden en lidt mere intens smag tilførte jeg marinaden lidt revet appelsin- og citronskal sammen med lidt friskrevet ingefær. Citrusmarinaden brugte jeg efterfølgende som sovs. Som modvægt til syrligheden fra citronerne kogte jeg marinaden ind med lidt akaciehonning. Det gav et fint resultat, som passede fint til både laksen og ris pilaf.

Her har jeg valgt at lave en smagsmæssig mere neutral udgave af ris pilaf, da jeg synes den kombination passer bedst til den stærke smag af laks og citrus.

Citrusmarineret laks med ris pilaf

Ret Hovedret
Køkken Middelhavet
Forb. tid 50 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Marinering i mindst 2 timer
Samlet tid 1 time 20 minutter
Antal 4 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Citrusmarineret laks

  • 4 stk laksefilet (cirka 200 g per styk)
  • 5 appelsiner
  • 2 citroner
  • 3 forårsløg
  • 10 g akaciehonning
  • 50 g smør
  • Revet ingefær efter egen smag
  • Salt

Ris pilaf

  • 300 g Basmatiris
  • 1 løg
  • 8 dl grøntsagsbouillon
  • 70 g smør
  • 1 knsp salt, groft

Sådan gør du

Citrusmarineret laks

  1. Start med at  marinere laksen. For at lave marinaden tag da en saftpresser og klem saften ud af 5 appelsiner og 2 citroner. Tag derefter en si og si citrussaften, ned i et fad med høje kanter, for at fjerne eventuelle kerner og urenheder.

  2. Kom laksestykkerne ned i marinaden. Tilsæt lidt friskrevet ingefær, revet skal fra 2 appelsiner og 1 citron. Dæk fadet med folie og lad fisken marinere i køleskabet i mindst 2 timer - og gerne i længere tid.

  3. Rens foråresløgene og skær dem i tynde skiver. Smelt derefter smørret på en stegepande ved middelvarme. Når smørret er smeltet kom da forårsløgene på panden og steg dem i 5-6 minutter.

  4. Tilsæt først akaciehonningen og derefter laksen. Giv først laksen cirka 5 minutter op skindsiden og derefter 2 minutter på den modsatte side.  Vend derefter laksen tilbage til skindsiden, skru lidt op for blusset. Tilsæt 1-1,5 dl af marinaden og lidt salt. Lad det hele koge i cirka 1 minut, så citrusmarinaden skaber en dejlig sovs. 

  5. Når laksen er klar anrettes den enten på et serveringsfad eller direkte på tallerknen sammen med ris pilaf (se nedenfor)

Ris pilaf

  1. Når du skal tilberede ris pilaf begynder starter vi med at skylle risen forsigtigt under rindende vand for at få noget af stivelsen ud af risene. Lad risene dryppe af og tørre i et dørslag.

  2. Hak løget fint og smelt smørret i en gryde. Når smørret er smeltet tilsættes løg og det hele småsimre i cirka 15 minutter ved lav temperatur. Pas på at smør og løg ikke bliver brune.

  3. Nu tilsættes risene og grøntsagsbouillon. Sæt låg på gryden og lad det småkoge i 18-20 minutter indtil grøntsagsbouillonen er blevet opsuget af risene. Rør rundt i risene med gaffel og din ris pilaf er klar til at blive serveret.

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.