Boganmeldelse: Kogekunst af Frederikke Legaard
Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag
Kunstner og Bagedyst-vinder 2019 Frederikke Legaard debuterer, med sin nye bog Kogekunst, som koge- og bagebogsforfatter. I Den store Bagedyst blev Frederikke kendt for sin sjove og kreative tilgang til bagningen. Hvem husker ikke hendes svenske skovsø (opskriften er medtaget i bogen). Med Kogekunst viser Frederikke også, at hun er stærk i det salte køkken.
Forlagets beskrivelse
Personlig kogebog med ung, varieret og uhøjtidelig mad og bagværk, der på én gang er kunstnerisk og helt nede på jorden.
Kunstner og Bagedystvinder Frederikke Legaard blev landskendt for sine vilde kager og sin kunstneriske tilgang til konditorfaget, men at hun også kan lave sindssyg lækker mad, viser hun i denne kombinerede koge- og bagebog, som hun selv har skrevet, fotograferet og tegnet. Det hele hjemme i hendes eget bare fem kvadratmeter store køkken.
Frederikke har lavet mad og egne opskrifter, siden hun var helt lille. Kogekunst er hendes samling af yndlingsretter, kager og desserter, krydret med personlige historier, skitser og gode tips. Hun beskriver bogen som et lille leksikon af små skatte, som hun håber, andre også vil kunne lide.
Inspirationen til sin mad og kager finder Frederikke både ude og hjemme. Det er på udlandsophold i New York, hun har perfektioneret sine doughnuts, og i Hongkong hun har lært at lave verdens bedste dumplings, mens det er fra hendes mormor, hun har lært kunsten at bage.
Bogen er delt op i en sød og en salt afdeling med underoverskrifter som Morgenbagværk, Kolde retter, Varme retter og Mine favoritter. Det er på en gang æstetisk og ukompliceret, for Frederikke kan og prioriterer begge dele. Der er eksempler på de fantastiske kager, der væltede Danmark, da hun var på skærmen under Bagedysten, men også helt simple opskrifter på hurtig og enkel aftensmad. Det hele ledsages af håndtegnede guides og step by step-tegninger.
Bogen er det stensikre, ultimative bud på kogebogen til alle unge plus/minus 25.
Anmeldelse
Kogebogen
Frederikke Legaard er mest kendt for sin sjove og kreative tilgang til bagningen. I Kogekunst har hun samlet en lang række af hendes yndlingsopskrifter. Du finder et udvalg af de store og ambitøse kager men du finder i høj grad også en række spændende opskrifter, som er inspireret af Frederikkes rejser rundt i verden og ikke mindst fra hedes barndoms køkken. Bogen er fyldt med personlige minder og historier, skitser og gode tips. En meget personlig kogebog.
Opskrifterne
Bogen er delt op i en sød og en salt afdeling med underoverskrifter som Morgenbagværk, Kolde retter, Varme retter og Mine favoritter. Her finder du alt fra danske klassiske opskrifter på kanelsnegle, tebirkes, flødeboller, sødmælksboller og ja selv rejecocktailen er med, til opskrifter inspireret fra det italienske, asiatiske, mellemøstlige og amerikanske køkken. Udgangspunktet er det klassiske tilført ungdommens moderne internationale stil.
Forfatteren
Frederikke Legaard er uden tvivl dygtig til både at bage og kokkerer. I Kogekunst tager Frederikke læseren med rundt på hendes rejser verden og hun evner i den grad at mixe elementer fra de forskellige lande med det danske køkken til at gøre det Frederikkes egne opskrifter. Jeg fornemmer, at hun i høj grad har en meget sanselig tilgang til mad, hvor smag, duft og udseende betyder meget.
Målgruppen
Bogen henvender sig til det unge segment – dem i midt tyverne som kan lide at lave mad et internationalt snit. Velegnet også for de unge som lige er flyttet hjemmefra og vil have inspiration til det lette, til det billige, til når mor og far kommer på besøg eller hvis der skal gøres indtryk på kæresten.
For mig selv var det sjovt at finde enkelte opskrifter som selv ofte var på menuen, da jeg havde Frederikkes alder (rosenkål med citronskal og pecorino). Og omvendt finder jeg inspiration i de opskrifter, som er inspireret fra hendes rejser til Asien
Sværhedsgraden
Opskrifterne er forholdsvis enkle at gå til. Dog synes je,g at hendes bagedel stiller lidt større krav til teknisk snilde end den egentlige maddel. Det er tydeligt at hun er på hjemmebane der. Opskrifterne kræver som sådan ikke udstyr, som man normalt ikke finder i et køkken i dag.
Optikken
Bogens billeder er enkle, men godt taget og viser nogle flotte retter, som ser meget indbydende ud. Billederne er suppleret med Frederikkes egne tegninger og skitser, som i høj grad er med til at give Kogekunst det personlige touch.
Ingredienserne
Hovedparten af ingredienserne kan findes i ethvert supermarked. Enkelte ingredienser kræver dog nok et besøg i en specialbutik (eller kan forholdsvis let erstattes af en anden ingrediens).
Sammenfattende
En meget personlig kogebog, som er målrettet unge i midt tyverne, som vil have inspiration til det lette, til det billige til når mor og far kommer på besøg eller hvis der skal gøres indtryk på kæresten. Og som samtidig ikke er bange for at kombinere det klassiske køkken med et moderne og internationalt touch.
Om Kogekunst
Kogekunst kan købes hos Bog & idé
Kogekunst kan købes hos Saxo.com
Sprog: Dansk
ISBN: 9788740067774
Forlag: Politikens Forlag
Sideantal: 232
Udgivet: 9. september 2021