Mexicansk mad af Jonas Cramby
Med bogen mexicansk mad tager svenske Jonas Cramby os igen med ud på en rejse i hans verden. Denne gang er det mexicansk mad som er temaet. I tidligere bøger har han taget os med til de amerikanske sydstater og Japan. I alle hans bøger – inklusiv denne – formår han at formidle det lokale køkken på ægte vis – og samtidig gøre det tilgængeligt for os almindelige dødelige herhjemme. Der er tips og tricks til hvordan vi kan få Mexico hjem på vores egne tallerkner.
Der er lidt drengerøvs-stil over hans opskrifter i Mexicansk mad. Her er ikke berøringsangst, ligesom der ikke lefles for den grønne bølge af kogebøger som forlagene spytter ud. Nuvel de grønne retter findes , men der også plads til de opskrifter, som de læge kan aflæse i kolesteroltallet ved din næste blodprøve.
Forlagets beskrivelse
Følg med på en opdagelsesrejse gennem et af verdens mest spændende gadekøkkener. Spis f.eks. cevichetacos ved en lille bod i et af Mexico Citys kaotiske mercados. Prøv den sagnomspundne ret barbacoa – en ged nedgravet i jorden med glødende kul – i et skur uden for byen Zaachila. Eller tag en slurk mezcal ved vulkanens fod i Oaxaca.
Med bogen i hånden lærer du hemmelighederne og teknikkerne, så du kan genskabe retterne derhjemme – og de bedste opskrifter på antojitos (småretter), dulces (søde sager) og bebidas (drikkevarer). Og selvfølgelig også at lave tacos. Masser af tacos. Mexicanere er helt vilde med tacos, og når du har bladret i bogen her, så bliver du det helt sikkert også.
Jonas Cramby er journalist, restaurantanmelder og madskribent. Mexicansk mad er hans fjerde kogebog.
Anmeldelse
Kogebogen
Jeg er ikke i tvivl om at fine dining også findes i Mexico med hvide servietter mv. Det er ikke den form for fine dining som Jonas Cramby inviterer på. Det er gadens køkken hvor dem bedste anmeldelse er, at se hvor de lokale står i kø for købe mad. I bogen er der fokus på omhu og balance i smagene fremfor dyre ingredienser og kringlede tilberedningsmetoder. Og så er opskrifterne rettet mod os, der bare har et almindeligt standardkøkken til rådighed.
Opskrifterne
Opskrifterne i bogen er mexicanske så det batter. Alle sammen stort set fundet i udbredte gadekøkken. Som nævnt er smag og balance i højsædet i denne bog.
Bogen er inddelt i 6 dele; del 1 – det grundlæggende med fokus på salsaer og pickles, del 2 – småretter som f.eks. friterede flæskesvær og trækulsgrillede pizzaer med majsbund, del 3 – om tacos som f.eks. tacos med kylling, ris og sort molesauce, del 4 – søde sager som f.eks. tærte med 3 slags mælk, del 5 – drikke som f.eks. Tepache – hjemmebrygget alkoholsvag, flaskegæret og ufiltreret øl med ananas og endelig del 6 som omhandler tre døgn på de dødes festival i Oaxaca.
Forfatteren
Jonas Cramby er en svensk mad- og rejseforfatter, journalist og tv-vært. Han er bedst kendt for sine bøger om street food og grillmad samt for sine rejseprogrammer og dokumentarfilm.
Målgruppen
En kogebog for alle der kan lide mexicansk mad og samtidig lide at lege i køkkenet, og som er nysgerrige på smage og nye kombinationer.
Sværhedsgraden
Sværhedsgraden i opskrifterne er medium her.
Optikken
Bogen er fyldt med flotte billeder af både mad- og stemningsbilleder. Bogen er ikke slavisk opbygget at opskrifter og billeder nødvendigvis følges af. Min største anke når jeg læser bogen er, at man virkelig skal ned i opskrifterne for at finde ud af hvor lang tid man reelt skal bruge på den enkle opskrift. Selv om det streetfood – så er en del af opskrifterne timelange – hvis ikke daglange projekter.
Ingredienserne
Ingredienslisten er langt som et ondt år. Skal det være tilnærmet autentisk skal man ud i specialhandlen for at finde alle ingredienserne. Lidt flittigt arbejde på internettet og man skal nok komme i hus.
Sammenfattende
Er du til mexicansk mad og streetfood så er dette helt sikkert bogen for dig. Der er massevis af inspiration at hente, hvad enten du er til grønt, kød, sødt eller vådt!
Om Mexicansk mad
Mexicansk mad kan købes hos Bog & idé
Mexicansk mad kan købes hos Saxo.com
Sprog: Dansk
ISBN: 9788740686494
Forlag: Turbine
Sideantal: 162
Udgivet: 28. oktober 2022