Linguine med venusmuslinger (linguine alle vongole)
Jeg er vild med muslinger og spiser dem gerne i store mængder. En af mine yndlingsretter er den italienske pastaret linguine alle vongole veraci (Linguine med venusmuslinger). Det er en pastaret, som har en god smag og så er det en ret, som ikke tager længere tid at tilberede, end den tid,der går med at tilberede pastaen.
Selvom linguine alle vongole veraci oprindeligt er en ret fra Napoli, så serveres den overalt langs de italienske kyster, ligesom du ofte kan finde retten på menuen på mange fiskerestauranter. Linguine alle vongole veraci kan fås i flere versioner. Den klassiske diskussion går altid på om retten skal laves med eller uden hvid og med eller uden tomater (versione rossa o bianca). Selv foretrækker jeg den hvide version med en smule hvidvin. Det hjælper med både at åbne muslingerne og samtidig at hvidløg ikke bliver brændte.
Til den originale opskrift på linguine alle vongole skal man bruge “vongole veraci”, men du kan også få et godt resultat med andre typer små muslinger. Eller du kan eventuelt lave en “look alike” med blåmuslinger.
Uanset hvilke muslinger du giver dig i kast med så skal du være opmærksom på hvor salte de er. En af de første gange jeg lavede blåmuslinger i Italien tænkte jeg på blåmuslinger fra Limfjorden. Jeg endte ud med en ganske uspiselig ret, der i den grad var præget af salt. De viste sig at være blåmuslinger fra Stillehavet med et langt højere saltindhold end Limfjorden. Så lærte jeg det på den hårde måde.
I opskriften har jeg brugt linguine, men har du ikke det på lager så brug i stedet spaghetti.
Hvilken vin passer til retten
Skal der serveres vin til så prøv eksempelvis vine som Gavi di Gavi, Greco di Tufo eller en Verdicchio dei Castelli di Jesi. Selv endte jeg på en Langhe Chardonnay Luna d’Agosto 2016 fra producenten Ca del Baio. Det var et perfekt valg. En dejlig frugtagtig vin med noter af citrusfrugt. En tør chardonnay med en god lang eftersmag.
Linguine med venusmuslinger (linguine alle vongole veraci)
Ingredienser
- 1 kg venusmuslinger
- 400 g linguine (alternativt spaghetti)
- 2 fed hvidløg (finhakket)
- 2 små chili'er (finhakket)
- 50 ml olivenolie
- 50 ml hvidvin
- 1 bundt bredbladet persille
- Sort peber (friskkværnet)
Sådan gør du
- Start en 4-5 timer med at lægge muslingerne i skål med saltvand. Kom cirka 30 gram salt i per liter koldt vand. Det får muslingerne til selv til at spytte sandet ud. Skift vandet en eller to gange undervejs og skyl til sidst i koldt vand for at fjerne saltet.
- Start med at bringe en stor gryde med cirka 4 liter vand i kog. Tilsæt linguine uden salt. Kog pastaen i cirka 1 minut mindre end angivet på pakningen.
- Varm olivenolien op i en stegepande. Tilsæt hvidløg og chili.
- Når panden er godt varm, og hvidløget begynder at tage farve, tilsættes muslingerne ved høj varme. Hæld straks hvidvin over. Vend muslingerne lidt rundt. Muslingerne skal ikke have mere end godt 2-3 minutter.
- Kom rigeligt med friskkværnet peber og hakket persille ned til muslingerne.
- Hæld vandet fra pastaen når der er ca. et minut tilbage af kogetiden og tilsæt derefter pastaen til panden med muslinger. Vend pastaen sammen med sovsen, og lad den koge færdig sammen med muslingerne.