Home / Gastronomi / Italiensk farsbrød (Polpettone al forno)
Italiensk farsbrød med en røget udgave af osten scamorza og prosciutto cotto
Italiensk farsbrød med en røget udgave af osten scamorza og prosciutto cotto

Italiensk farsbrød (Polpettone al forno)

Når ordet farsbrød bliver nævnt falder min første tanke på klassikeren forloren hare. En ret som både mine forældre og bedsteforældre gennem tiderne har lavet utallige gange, i en hel traditionel stil, med enten røget spæk eller bacon. Typisk blev den forloren hare serveret med hvide kartofler, brun sovs og dertil ribsgele eller asier.

Farsbrød laves verden i tusindevis af variationer. I nogle familier er det ligefrem en tradition med hemmelige ingredienser i opskriften, ligesom mange opskrifter har dybe rødder i historien. Jeg har kaldt denne opskrift for italiensk farsbrød. I Italien laves farsbrød også i mange udgave. Mit italienske islæt er primært brugen af den italienske ost scamorza i en røget udgave og så brugen af prosciutto cotto.

Uanset hvad der har inspireret til dit farsbrød, så er der en ting, som kendertegner alle farsbrød, nemlig at resultatet skal være et blødt og saftigt farsbrød.

Italiensk farsbrød (Polpettone al forno)

Antal 8 personer
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 1 kg hakket flæsk/kalv
  • 2 æg
  • 200 g tørt brød
  • 2 dl mælk
  • 150 g rasp
  • 150 g Parmigiano Reggiano
  • 3 kviste timian
  • 1 tsk muskatnød (revet)
  • 2-3 spsk olivenolie
  • 40 g honning
  • Salt og peber efter behov
  • 150 g Scamorza (røget version)
  • 6 skiver prosciutto cotto

Sådan gør du

  1. Start med at tage det tørre brød og skær skorperne fra. Skær (eller riv) brødet ud i små tern og blød det op i en skål med mælk. 
  2. I en stor skål blandes det hakkede kød med æg, Parmigiano Reggiano, rasp, brødet klemt for mælk, hakkede blade timian, muskatnød og så lidt salt og peber. Det hele røres sammen til en fars.
  3. Farsen spredes ud på et stykke bagepapir i et rektangel. Da jeg bagte farsbrødet i en franskbrødsform, lod jeg formens længe være afgørende for bredden. Oven på farsen kommes først et lag med scamorza, som var skåret i tynde skiver og derefter et lag med prosciutto cotto.

  4. Nu skal farsen rulles sammen som en roulade ved hjælp af bagepapiret. Når du er færdig så luk enderne på rouladen og glat overfladen ud så farsbrødet. Kom farsbrødet – stadigvæk med bagepapiret omkring sig – i en franskbrødform. Sørg for at farsbrødet er helt dækket af bagepapiret.

    Bages derefter ved 180 grader i 30 minutter. Derefter åbnes toppen af bagepapiret og farsbrødet smøres med en blanding af olivenolie og honning. Lad derefter farsbrødet bage i yderligere 20 minutter.

  5. Serveres med eksempelvis en blandet salat og en vinaigrette til.

Opskriftsnoter

Har du svært ved at finde scamorza (set i blandt andet Lidl) så kan den udskiftes med alm dansk skæreost. Du får så ikke den røget smag - men her kan eventuelt brugers flydende røg som erstatning i farsen. Prosciutto cotto kan erstattes med almindeligt skinke. 

Om Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.