Bryggerens grovbrød
Efter mit bryggerbrød, som er lavet på mask fra ølproduktion, har jeg prøvet kræfter med endnu et brød, som jeg har kaldt Bryggerens grovbrød. Mask (”udblødte” valsede korn) er et biprodukt som de fleste hjemme bryggere nok har svært ved selv at bruge. Mine små køkkenbryg rækker i hvert fald rigtig langt. Kender du ikke nogen, som brygger øl selv så prøv eventuelt selv at se om der ikke er et bryggeri i nærheden, hvor du kan få lidt mask.
Hvis du brygger øl selv har du altid mere end nok. Jeg bryggede en 4 liters Pale Ale og masken blev brugt til dette brød samt til en stor portion knækbrød. Stadigvæk var der nok mask til endnu et brød, som endte i fryseren til senere brug.
Til “Bryggerens grovbrød” brugte jeg en juleøl, som ikke var kælderkold men havde fået lov at nå stuetemperatur inden gæren blev rørt ud i den. Hvad øl du bruger er mindre vigtigt, men jeg synes selv at en juleøl med de karamelliserede toner supplerer masken godt.
Bryggerens grovbrød
Ingredienser
- 1 kg hvedemel
- 500 g mask
- 5 dl øl (stuetemperatur)
- 50 g gær
- 20 g salt
- Bagemargarine til at smørre brødformene
Sådan gør du
- Rør gæren ud i øllen. Tilsæt derefter mel, mask og salt. Ælt dejen godt med køkkenmaskinens dejkrog indtil dejen løsner sig fra skålens kant.
- Stil skålen til hævning med et viskestykke over. Lad dejen hæve i en times tid.
- Inden hævetiden er forbi forvarmes ovnen til 220 grader (varmluftsovn),
- Del dejen i to lige store portioner og form dem til et brød, som kommes i en smurt brødform. Bages i cirka 45 min. De første 10 minutter ved 220 grader og de resterende cirka 35 minutter ved 200 grader.
Buon appetito!!