Denne julekrans, som er lavet gærdej, passer særdeles godt den mørke og kolde tid op til jul. Julekransens smag og lethed gør den til et lækkert stykke bagværk, som både kan nydes til eftermiddagskaffen eller om aftenen i stearinlysenes skær – til en kop kaffe eller te eller endda et glas vin eller gløgg. Selv kan jeg godt lide et stykke til morgenmaden med lidt smør til.
Det er en julekrans, som har en god smag uden at være for sød. Julekransen har en behagelig smag og er ikke for sød. Når den nydes, overrasker den med sin lidt knasende konsistens takket være de tilsatte hakkede mandler og sødmen fra rosinerne, der er udblødt i rom.
Som med alle gærdeje holder julekransen sin luftighed og friskhed beedst et par dage efter den er bagt, hvis den dækkes med husholdningsfilm. Spis den med smør når den begynder at blive tør.
Julekrans (gærdej)
Udstyr
Ingredienser
Fordej
- 50 g gær
- 1 tsk sukker
- 3 spsk mælk lunken
Gærdej
- 500 g hvedemel
- ½ tsk salt
- 70 g sukker
- 10 g vaniljesukker
- 100 g smør stuetemperatur
- 2 æg stuetemperatur
- 2 dl creme fraiche
- 2 spsk mælk
Fyld
- 50 g rosiner
- 3 spsk rom
- 50 g mandler
Pynt
- 1 æggeblomme pisket
- 15 g mandelflager
Sådan gør du
Dagen før
- Læg rosinerne i blød i 3 spsk rom i et par timer (eller allerhelst natten over) for at rosinerne kan trække godt.
Gærfordej
- I en lille skål røres gæren sammen med 1 tsk sukker og 3 spsk lunken mælk.
- Kom et viskestykke over gærblandingen og lad den hvile i køkkenet i cirka 15 – 20 minutter for at aktivere gæren.
Gærdej
- Sæt en gryde over med vand, og bring det i kog. Tilsæt mandlerne og lad dem koge i cirka 2 minutter. Hæld vandet fra, og lad mandlerne køle lidt af. Smut derefter mandlerne imellem to fingre, så skallen ryger af. Hak derefter de lidt lune mandler i mindre stykker og stil dem til side til senere.
- Kom mel i en bageskål eller direkte i røreskålen på foodprocessoren. Bland sukker, salt og vaniljesukker i.
- Rør de 200 g creme fraiche med 2 spsk mælk, til blandingen er glat. Opvarm blandingen til det er lunkent i vandbad eller kortvarigt i mikroovnen.
- Tilsæt den skummende gærfordej til melblandingen i bageskålen. Fordel det bløde smør, som er skåret i mindre stykker i skålen, tilsæt æggene og hæld den udrørte lune creme fraiche i.
- Ælt nu gærdejen enten med dejkrog på den elektriske håndmixer eller med dejkrog på den elektriske foodprocessor indtil dejen slipper skålens kanter. Om nødvendigt tilsættes lidt ekstra mel
- Tag gærdejen ud af skålen og læg den på en arbejdsflade drysset med mel og ælt den med hænderne med lidt ekstra mel, og saml den til en glat dejkugle.
- Kom dejen tilbage i røreskålen og dæk skålen med et viskestykke. Sttil dejen til hævning et lunt sted til dejen har fordoblet volumen.
- Når gærdejen er fordoblet i volumen lægges dejen fra skålen ud på en arbejdsflade drysset med lidt mel. Pres dejen til et rektangel med hænderne og fordel derefter jævnt romrosiner og de hakkede mandler på dejen.Fold dejen sammen og ælt godt med hænderne, tilsæt yderligere mel efter behov, indtil rosiner og mandler er godt fordelt i dejen.
- Del dejen i 3 lige stykker dej. Rul nu hvert stykke dej på den meldrysede bord til en tynd dejstreng på ca. 70 – 75 cm. Flet nu alle tre dejstrenge til en slags fletning eller sno dem til en snor og læg kransen i en smurt randform.
- Lad nu julrkransen hæve til det dobbelte af dejvolumen igen,
- Forvarm ovnen til 200 grader (over-/undervarme).
- Pisk 1 æggeblomme sammen med en spsk mælk.
- Pensl overfladen af den smukt hævede julekrans med æggeblommen og drys de snittede mandelflager ovenpå.
- Bages midt i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter. Kom eventuelt bagepapir over julekransen efter 25 minutter, hvis den tager for meget farve, Efter 30 minutter skrues temperaturen ned 180 grader og julekransen bages tildækket i yderligere 10 min.
- Tag julekransen ud af ovnen, og lad den hvile i bageformen i 10-15minutter. Tag den derefter fordsgtigt ud af formen og lad den køle af på en bagerist.
Buon Appetito!!