Likører

Lav din egen kirsebærlikør

Kirsebærlikør var i min ungdom forbundet med Kijafa. Kijafa er en gammel dansk kirsebærlikør, som i dag fremstilles som kirsebærlikør blev i 1700-tallet på de fynske herregårde. En sød og behagelig likør, som ikke slår nogen ihjel, og som blandt andet var et fast indslag til risalamanden ved juletid.

Kirsebærlikør har en rig og fascinerende historie, der går århundreder tilbage. Den menes at have sin oprindelse i Østeuropa, især i lande som Polen og Ungarn, hvor der var rigeligt med kirsebær, og hvor de ofte blev brugt til at lave alkoholiske drikke.

En af de tidligste omtaler af kirsebærlikør kan spores tilbage til det 16. århundrede, hvor kirsebær første gang blev dokumenteret ved det polske hof. På det tidspunkt var kirsebærlikør kendt som “Wiśniówka” på polsk. Det blev en populær drink blandt adlen og blev snart en elsket drik i de kongelige husholdninger og ved datidens aristokratiske sammenkomster.

Med tiden spredte produktionen af kirsebærlikør sig over hele Europa, og forskellige variationer opstod. Hvert område havde sit eget unikke twist på opskriften og inkorporerede lokale ingredienser og teknikker. For eksempel er den berømte Maraschino-likør fra Italien lavet af en bestemt type kirsebær kaldet Marasca, der er kendt for sin søde og syrlige smag.

Kirsebærlikør fortsatte med at udvikle sig og vinde popularitet, især i det 19. århundrede. Kirsebærlikøren blev et symbol på elegance og raffinement og blev ofte nydt som en digestif efter middagen eller brugt i cocktails. Mange kendte likørmærker, såsom Cherry Heering og Bols Cherry Brandy, opstod i løbet af denne tid og er stadig meget populære i dag.

Ud over at smage dejligt, har kirsebærlikøren også en kulturel betydning i nogle lande. I Polen er den f.eks. ofte forbundet med fester og traditionelle begivenheder som bryllupper og helligdage.

Med rigelige kirsebær i år vil jeg prøve kræfter med min egen hjemmelavet kirsebærlikør. Enten kan likøren laves på kirsebær som enten er udstenet eller på hele kirsebær. Jeg tænker egentlig at lave en version af begge. Forskellen er primært macerationen, som er længere med udstenet kirsebær. Og så vil kirsebær med sten få en karakteristisk mandelsmag.

Kirsebærlikør

Ret Likør
Køkken Dansk
Keyword Julelikør, Kirsebær, Kirsebærlikør
Antal 1 liter
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 750 g kirsebær (hele)
  • 250 ml finsprit 96%
  • 500 ml vodka 40%
  • 200 g sukker

Sådan gør du

  • Start med at ordne kirsebærrene. Fjern stilkene og skyl dem under koldt rindende vand. Udsten derefter kirsebærrene. Du kan gøre det i hånden med en kniv, bruge en udstener eller lignende. Kom derefter de udstenede kirsebær i et stort rengjort glas.
  • Kom først 250 ml vodka i glasset med kirsebær og hæld derefter 250 ml finsprit i glasset. Ryst glasset med kirsebær og alkohol og luk det. Stil glasset et mørkt, men varmt sted derhjemme i 4 til 6 uger. Med et par dages mellemrum rystes glasset lidt.
  • Efter mindst 4 ugers maceration hældes den alkoholen uden kirsebær over i et nyt glas. Luk glasset og sæt det til side ved siden af glasset med nu kun kirsebær.
  • Kom de resterende 250 ml vodka i den store krukke med kirsebærene i. Tilsæt også 200 gram sukker. Luk krukken og stil den et mørkt, men varmt sted.
  • Det vil tage mindst fire dage for sukkeret at blive opløst. Ryst glasset forsigtigt hver dag. Kirsebær i vodka og sukker kan holde sig sådan i op til to-tre uger, men det eneste du skal vente på er indtil sukkeret er helt opløst.
  • Kom den sødet alkohol over i glasset med alkoholen uden sukker.
  • Nu er kirsebærlikøren klar til at blive filtreret og komme på flasker. Saften bliver klarest, hvis du filtrerer den gennem et stykke bomuldsstof (ostelærred).
  • Kirsebærlikøren har godt af, at lagres en måned eller 2 inden den drikkes.

Kirsebærrene som har ligget i alkoholen kan du gemme og bruge igen. Den enkle måde er at hælde lidt vodka eller gin over. Efter en gode uge vil du alkoholen have taget farve og smage af kirsebærrene og kan straks bruges i drinks. Kirsebærrene kan også bruges direkte i bagværk eller i is.

Du kan også drysse kirsebærrene med sukker og gemme dem i køleskabet. De kan bruges som snacks, i drinks mv. Eller hvad med at fryse dem lidt ned. Sætte dem på en tandstik for så at dyppe dem i smeltet mørk chokolade. Chokoladen sætter sig straks omkring kirsebærret. Det bliver din egen udgave af drunken cherries.

Cin cin!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.
Back to top button
Follow my blog with Bloglovin