BagværkBrød

Luftige speltboller

Disse luftige speltboller er både luftige, fulde af smag og med en god  sprødhed. Speltmel har en unik nøddeagtig og let sødlig smag, som giver dybde til bagværk som brød, kager og småkager. Speltmel har også en lettere tekstur, som giver netop gør speltboller luftige og saftige.

Speltmel er ofte foretrukket på grund af dets højere næringsindhold sammenlignet med almindeligt hvedemel. Det er rigt på kostfibre, protein, vitaminer og mineraler som jern, magnesium og fosfor.

Opskriften nedenfor er enkel. Du skal som udgangspunkt blot bruge vand, tørgær, speltmel, sukker og salt. Her har jeg dog også brugt bageenzymer. Om du selv vil bruge bageenzymer eller ej er valgfrit. Selv synes jeg, at brugen af bageenzymer er med til at give et bedre brød.

Brugen af bageenzymer har flere fordele. Her er nogle få grunde til, at du bør overveje at bruge bageenzymer:

  • Forbedret håndtering af dejen: Bageenzymer nedbryder kulhydrater og proteiner i dejen. Det giver dejen en bedre strækbarhed og elasticitet, hvilket gør den lettere at håndtere og forme.
  • Forbedret fermentering af dejen: Enzymer forbedrer fermenteringsprocessen ved at omdanne glukose til vand og ilt. Dette er med til at skabe et gunstigt miljø for gæren, hvilket resulterer i en mere ensartet og effektiv hævning.
  • Øget tolerance i dejen: Enzymer kan forbedre dejens tolerance over for variationer i ingredienser og forarbejdningsbetingelser. Det betyder, at din dej vil være mindre følsom over for ændringer i temperatur, fugtighed eller opskriftsændringer, hvilket fører til mere ensartede bageresultater.
  • Forlænget holdbarhed: Brugen af enzymer kan forbedre brødets holdbarhed.
  • Forbedret tekstur og udseende: Enzymer kan have en positiv indflydelse på bagværkets tekstur, farve og udseende.

Luftige speltboller

Ret Morgenmad
Keyword Bagværk, Brød, Morgenmad, Speltmel
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 45 minutter
Antal 10 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

Sådan gør du

  • Vand og gær røres 1 min. Resten tilsættes, og der æltes 12-15 min. på laveste hastighed.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i mindst 1 time. Stræk og fold den flere gange indimellem.
  • Del nu dejen i 10 stykker. Stykkerne formes til til kugler, som strammes op så de har et godt overfladespænd.
  • Læg dejstykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Snit dem med en kniv, og lad dem hæve igen, indtil rullerne har fordoblet deres størrelse, og drys dem med lidt mel.
  • Bag dem derefter i en forvarmet ovn ved 220 grader (over-/undervarme) i 10 minutter, og skru derefter ned til 200 grader og bag videre i cirka 15 minutter.
  • Lad de færdige speltboller køle af på en rist.

Buon appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin