Annonce
BagværkGastronomi

Rosenbrød og nostalgi

Rosenbrød og nostalgi. Forrige mandag var det 30 år siden min mormor døde. Når jeg tænker tilbage på hende, så var hun alt, hvad jeg kunne forvente af en god mormor. I dag føles det næsten som ren tidslomme af tænke tilbage på hendes lejlighed i ’70erne på Nørrebro, hvor varmekilden  var kakkelovn med koks og så petroliumsvarme.

I dag husker jeg hende for hendes altid gode humør og så havde hun en dejlig humor lige til det sidste. Jeg blev forkæle,t når jeg besøgte hende. Sagde jeg, at jeg kom til frokost, havde hun altid købt ind til og smurt håndmadder med alle ens pålægsfavoritter. Når jeg blev sendt til ”ismejeriet”, var det som oftest efter avisen, kløbenboller og rosenbrød.

Det var så netop tanken om sidstnævnte, der i weekenden fik mig til at finde en gammel opskrift på rosenbrød frem fra gemmerne. Det er en opskrift, som Amo udgav formentlig i slutningen af 1960’erne. Den opskrift holder fint den dag i dag.

Rosenbrød

Ret Bagværk, Brød, Kage
Køkken Dansk
Keyword Bagværk, Brød, Kage
Forb. tid 15 minutter
Hævetid 45 minutter
Antal 24 stykker
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 500 g mel
  • 100 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 æg
  • 2 dl mælk
  • 40 g gær
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt

Fyld

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 2 tsk kanel

Glasur

  • 200 g flormelis
  • 2 spsk rosenvand

Sådan gør du

  1. Mælken lunes indtil den er lillefangervarm. Gæren opløses her. Mel og de øvrige ingredienser æltes i til en ensartet dej. Dejen stilles til hævning på et lunt sted indtil den er hævet til dobbelt størrelse.

  2. Del dejen i to lige store dele, som formes til kugler. der hviler et par minutter.

  3. I mellemtiden laves fyldet (hvis man vil have det i brødet) ved at piske smør, sukker og kanel sammen til en remonce.

  4. Rul  dejen ud i et rektangel på cirka 22 x 35 cm. Fordel fyldet herpå. Siderne foldes til midten og brødene anbringes på en bageplade med folden nedad. Brødene prikkes med en gaffel jævnt over det hele og efterhæver til dobbelt størrelse på et lunt sted, tildækket.

  5. Bages på ovnens midterste rille ved 220 grader i 12 – 15 minutter.

  6. Når brødene er helt afkølet kommes glasuren på. Her rørt af flormelis og rosenvand. Når glasuren er størknet skæres hvert brød ud i 12 stykker.

Tags
Show More
Annonce

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Close
Back to top button
Close
Close