Drinks mv.Henriks blog

Hvad er koldbrygget kaffe?

Koldbrygget kaffe har indtil nu ikke været på min radar. Vel mest fordi jeg – i min uvidenhed -altid har forbundet kaffe med varme. Det er jo ikke ligefrem fordi mulighederne for at smage koldbrygget ikke er tilstede, da der i detailhandlen efterhånden findes et utal af produkter baseret på koldbrygget kaffe.

Koldbrygget kaffe er en drik, der har vundet enorm popularitet i de senere år takket være sin bløde, fyldige smag og lavere syreindhold sammenlignet med varmbrygget kaffe. I modsætning til traditionelle bryggemetoder, der bruger varme til at trække smag ud af kaffegrums, er koldbrygget kaffe afhængig af tid. I bund og grund laves koldbrygget kaffe ved at lade groftmalede kaffebønner trække i koldt vand i en længere periode, typisk mellem 12 og 24 timer. Du får en særlig mild og blomstret koldbrygget kaffe, hvis du kun lader kaffen trække i omkring 12 timer. Jo længere ekstraktionstiden er, jo mere fylde får kaffen. Koldbryg bør ikke trække længere end 24 timer, ellers bliver kaffesmagen træagtig og jordagtig.

Processen med at lave koldbrygget kaffe er enkel, men kræver tålmodighed. Til at begynde med kombineres groftmalede kaffebønner med koldt eller stuetempereret vand. Det normale forhold for mig er normalt en del kaffe til ti dele vand, men det kan justeres i henhold til din egen smag, den brugte kaffe mv.. Når kaffen og vandet er blandet, lader du det trække i køleskabet, så vandet får tid til at trække de rige olier og komplekse smagsstoffer ud af kaffebønnerne.

Når trækketiden er overstået, sies blandingen for at fjerne kaffegrumset, og resultatet er en koncentreret kaffedrik. Dette koncentrat kan fortyndes med eksempelvis vand eller mælk og serveres enten koldt eller over is. Mange kaffeentusiaster vælger også at tilsætte en sirup med smag af f.eks. vanilje, karamel eller chokolade for at forbedre drikken.

En af de primære grunde til, at koldbrygget kaffe er blevet så populær, er dens karakteristiske smagsprofil. Den kolde ekstraktionsproces har en tendens til at give en kaffe, der er mindre bitter og mere naturligt sød sammenlignet med dens varmbryggede modstykke. Det lavere syreniveau i koldbrygget kaffe gør det også til en mere mavevenlig løsning for personer, der kan være følsomme over for syreholdige fødevarer og drikkevarer.

Koldbryg er ikke kun berømt for sin smag og reducerede surhedsgrad; det giver også en alsidig drikkeoplevelse. Da det normalt fremstilles som et koncentrat, kan det opbevares i køleskabet i op til to uger, så forbrugerne kan tilberede en frisk kop kaffe hurtigt og med minimal indsats. Det gør koldbrygget kaffe til en attraktiv mulighed for folk med en travl livsstil, som stadig gerne vil nyde kaffe af høj kvalitet.

I dag kan koldbrygget kaffe findes på tværs af forskellige kulturer. I varmere klimaer er det en yndet forfriskning til at holde sig afkølet, mens man nyder et koffeinboost – tænk bare på den græske frappé. Koldbrygget koncentrat kan endda bruges som ingrediens i forskellige opskrifter, f.eks. desserter med kaffesmag, marinader eller cocktails, hvilket viser dens alsidighed ud over blot at være en selvstændig drik.

I de senere år har koldbryg også fundet plads i kommercielle produkter, hvor mange kaffebarer, supermarkeder og endda fastfoodkæder tilbyder drikkeklare flasker eller dåser med koldbryg. Nogle mærker har også vovet sig ud i nitro cold brew, hvor nitrogengas tilføres kaffen for at skabe en cremet, stout-lignende tekstur, der tilføjer endnu en dimension til den allerede rige og bløde profil.

På trods af den relativt enkle tilberedningsmetode giver koldbrygget kaffe en unik, overbærende oplevelse, som har betaget kaffeelskere over hele verden. Dens evne til at levere en blød, smagfuld og mindre syrlig kaffe har gjort den til en fast bestanddel af den moderne kaffescene. Uanset om den nydes ren, over is, med mælk eller som ingrediens i kreative kulinariske sammensætninger, fortsætter koldbrygget kaffe med at definere en ny grænse i verden af koffeinholdige drikkevarer.

Hvis du har mod på at prøve kræfter med koldbryg er opskriften meget enkel, men som nævnt tidligere tager processen lidt tid. Det  er derfor bedst at forberede din koldbrygget kaffe en dag i forvejen. Det er ikke nødvendigt at anskaffe sig dyrt udstyr for at lave din egen koldbryg. Et stort glas med låg og et almindeligt kaffefilter er alt hvad du behøver. Det vil være ideelt, hvis du har en kaffekværn til  selv at kværne bønnerne.

Koldbrygget kaffe?

Ret Drikke
Køkken Internationalt
Keyword Drinks, Kaffe, Koldbrygget kaffe
Forb. tid 5 minutter
Køletid (mindst) 12 timer
Antal 1 liter
Forfatter Henrik Koudahl

Ingredienser

  • 100 g kaffebønner eller groftmalet kaffe
  • 1 l vand

Sådan gør du

  • Hvis du har en kaffekværn, er det første du gør, at male kaffebønnerne. Den kolde bryg er mest aromatisk med frisk kaffepulver. Vælg en meget grov maling, endda grovere end når du brygger stempelkaffe. Til koldbrygget kaffe skal kaffepulveret have konsistensen af groft sand.
  • Kom det friskkværnede kaffepulver i et stort glas og hæld 1 liter koldt vand over. Rør en gang og luk glasset. Hvis glasset ikke har skruelåg eller lignende, kan du også dække det med husholdningsfilm. Nu går den kolde bryg i køleskabet i 12 til 24 timer.
  • Når kaffen har trukket natten over, hæld den gennem et kaffefilter og lad den langsomt løbe ned i et andet glas eller en kande – den forfriskende, blomstrede kaffespecialitet er klar!

Buon Appetito!!

Show More

Henrik Koudahl

En personlig blog for Henrik Koudahl. Her skriver jeg om de ting, der har min interesse. En cocktail der indeholder emner, der dækker over alt lige fra iværksætteri og Italien til emner inden for mad og vin.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Follow my blog with Bloglovin