Lav din egen pasta med ramsløg
Sæsonen for ramsløg er i fuld gang. En portion ramsløg blev brugt til at lave min egen pasta med ramsløg. Flere gange har jeg mødt argumentet om, at det er billigere at lave sin egen pasta end at købe den færdiglavet. Det argument køber jeg ikke, hvis der skal indregnes den tid, som det tager at lave pastaen selv.
Derimod er det både sjovt og en tilfredsstillende oplevelse at lave sin egen pasta – og ikke mindst glæden ved at kunne servere sin egen lækre hjemmelavet pasta. Når du laver pasta selv, har du også kontrol over de ingredienser, du bruger. Du kan vælge mel, æg og andre ingredienser af høj kvalitet for at sikre, at din pasta er af den højeste kvalitet.
Når du laver din egen pasta tilpasse pastaens form, størrelse og smag. Du kan gøre den tykkere eller tyndere og tilføje urter eller krydderier for at give den en unik smag. Præcis som jeg her har gjort med min pasta med ramsløg. Ikke nok med det – så smager frisk pasta bare bedre.
Det er uklart, hvor pastaen stammer fra, men det menes, at den først blev fremstillet i Kina for over 4.000 år siden. Det siges, at Marco Polo bragte opskriften på pasta med tilbage til Italien fra sine rejser i det 13. århundrede, men dette er omdiskuteret blandt historikere.
Pasta blev populært i Italien under renæssancen, og med tiden blev der skabt mange forskellige former og varianter. Hver region i Italien har sine egne unikke pastaretter, f.eks. spaghetti alla carbonara fra Rom og lasagne fra Bologna.
Pasta blev også populært i andre dele af verden, f.eks. i Amerika, hvor det blev bragt med sig af italienske immigranter i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. I dag er pasta populært i hele verden og er en fast bestanddel i mange køkkener.
Pasta med ramsløg
Udstyr
Ingredienser
- 50 g ramsløg
- 3 æg
- 350 g mel tipo 00
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
Sådan gør du
- Skyl ramsløgene godt og blancher dem kort i rigeligt saltet vand. Tag bladene op og kom dem straks i en skål med isvand. Dup derefter bladene fri for vand og hak dem groft. Blend derefter ramsløgene med æggene.
- I en skål blandes melet med saltet. Lav en fordybning i melet og tilsæt blandingen med æg og ramsløg og olivenolien. Med en gaffel vendes æggene nu gradvist ind i melet, og du fortsætter, indtil dejen er samlet så godt som muligt.
- Tag derefter pastadejen ud på et melet køkkenbord og ælt din pastadej grundigt igennem. Dejen skal være glat og lidt smidig. Om nødvendigt kan du tilsætte lidt mere mel eller vand.
- Form en kugle med dejen og pak den ind i husholdningsfolie og lad den hvile i køleskabet i cirka 30 minutter.
- Del pastadejen i 4 deler, som trykkes lidt flade. Kør dem derefter igennem pastamaskinen på den største tykkelse.
- Fold dejen sammen på tværs indtil det har samme tykkelse som bredden på din pastamaskine. Kør pastaen igennem maskinen på største tykkelse nok engang.
- Herfra skal du køre pastaen igennem pastamaskinen på gradvist mindre tykkelse, Min pastamaskine Atlas går op i numre. Jeg stopper normalt ved niveau 6 – som svarer til cirka 1 mm tykkelse af pastadejen.
- Hvor bredt du skærer pastadejen ud er op til dig selv. Det afhænger i høj grad af hvad du vil bruge pastaen til. Jeg foretrækker mellem 6 mm og 1 cm. Læg pastaen på overflade drysset med lidt durummel for at undgå at pastaen klæber sammen. Forsæt på samme måde med den resterende pasta.
- For at tørre pastaen kan den med fordel hænges på et pastastativ (en ren tørresnor kan også gøre det), hvor pastaen skal tørre cirka 1 dag ved stuetemperatur. Pastaen skal være helt tør, at du kan høre at den knækker, hvis du brækker i den. Tørretiden afhænger af luftfugtigheden. Opbevares den i en lufttæt beholder vil holdbarheden være 2-3 uger.
Noter
Buon Appetito!!