Jeg har igennem nogle måneder eksperimenteret lidt med forskellige meltyper og forskellige former for brød. Selv foretrække jeg rustikke brød med en god skorpe, hvor jeg på fruen i husets gnøffen fornemmer en præference for brød med en finere krumme.
Når der bages på øjemål bliver noget godt og noget mindre godt. Her leges der med de typer af mel, som der nu engang er til rådighed. Når alt kommer til alt handler det at bage brød “bare” om vand, gær salt og mel – og så er man allerede godt på vej. Når brød fra gang til gang er lavet på forskellig måde så glipper hukommelsen på hvilke kombinationer af mel, der gav hvilke resultater, så fremover vil jeg notere opskrifterne ned.
Jeg er ingen helgen når det kommer til økologi, men når der nu er både økologisk gær, mel og olivenolie i huset, hvorfor så ikke gå all in og lave et økologisk brød!
Ingredienser til 1 brød:
- 0,5 l lunken vand
- 1 pakke økologisk gær
- 2 tsk. salt
- 2 spsk. økologisk olivenolie
- Ca. 800 gram økologisk hvedemel
Start med at røre vand, salt, olie og gær sammen i en skål. Jeg brugte skålen til min køkkenmaskine.
Tilsæt melet lidt efter lidt indtil dejen bliver fin og glat. Jeg lod køkkenmaskinen ælte dejen i ca. 10 minutter.
Skålen dækkes med et viskestykke og dejen stilles til hævning i 1 time.
Pres luften ud af dejen ved at presse bagsiden af en grydeske i dejen. Lad dejen hæve i endnu en time.
Endnu engang presses luften ud af dejen, hvorefter dejen kommes på en bageplade med bagepapir. Lad dejen efterhæve i cirka 30 minutter.
Ovnen varmes op til 200 grader. Brødet sættes i ovnen på næstnederste rille og bages i cirka 40 min.
Lad brødet køle på en bagerist.
Velbekommen !!