Pappa col pomodoro
Denne tomatsuppe, der er lige så velsmagende som den er enkel, er kendt i hele Italien. Det er også en ret, som gjorde den italienske sangerinde Rita Pavone kendt tilbage i 1960’erne, da hun hittede med sangen “Viva la pappa con pomodoro”.
Det er lidt misvisende at kalde retten for en suppe. Pappa betyder grød på italiensk og retten skal da også været rimelig grødet i sin konsistens. Pappaen er en ret, der kendes flere hundrede år tilbage i tiden. Tidligere brugte man de ingredienser, som der var til rådighed. Friske modne tomater brugte man kun om sommeren, men som tiden er gået, er tomaterne blevet uundværlige, og pappa col pomodoro er nu en ret som spises hele året rundt.
Der er variationer af opskriften på pappa col pomodoro, men min udgave skulle være ret autentisk med sit begrænset brug af ingredienser. Du kan også finde versioner, hvor der er brugt løg i retten, ligesom nogle tilsætter lidt gulerod og selleri. Der er også dem, der erstatter hvidløg med porre. Der findes også flere opskrifter, hvor basilikum er erstattet af enten persille eller salvie. Men når alt kommer til alt, så er det brødet, hvidløg og de modne tomater som skaber den gode pappa col pomodoro.
Pappa col pomodoro er enkel at lave og lige så nem at nyde. Retten kan serveres rygende varm for at give varme på en kold vinterdag eller kølig på en varm sommerdag. Uanset temperaturen er det en fantastisk måde at smage essensen af det italienske landkøkken på.
Pappa col pomodoro
Ingredienser
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 600 g hakkede dåsetomater Polpa
- 10 basilikumblade
- 750 ml grøntsagsboullion
- 5 spsk olivenolie
- 6 skiver brød (daggammelt) skåret i tern
- Salt og peber efter behov
Sådan gør du
- Pil løg og hvidløg, skær løget i fine strimler.
- Hak basilikummen.
- I en stor gryde varmes 2 spsk olie op, Sauter løg og de pressede hvidløgsfed i 2-3 min til løgene er blevet gennemsigtige. Pas på de skal ikke tage farve..
- Kom tomater og basilikum i gryden og smag til med salt og eventuelt chili
- Lad det simre uden låg på lavt blus i cirka 15 minutter.
- Tilsæt brødet og derefter grønsagsbouillonen i portioner. Mængden af bouillon, der skal bruges, afhænger af, hvor gammelt og tørt brødet er.
- Lad det simre i cirka 15 minutter ved lav temperatur og uden låg, indtil suppen har en grødet konsistens. Rør af og til, indtil brødskiverne er helt opløst.
- Krydr eventuelt igen med salt og chili.
- Kom pappa'en på tallerkener og dryp hver med den resterende olivenolie
Noter
Buon Appetito!!
Og ja på falderebet – du skal da ikke snydes for Rita Pavones hit “Viva la pappa con pomodoro”