Porretærte uden æg
Jeg holder utroligt meget af porretærte. Det er både forholdsvis hurtigt og enkelt at lave, og så smager en porretærte bare dejligt. Kombinationen af porrernes sødme med den salte smag fra osten og mørdejen.
Normalt plejer jeg at porretærte med æg, da jeg synes det giver en større luftighed i tærten. Her blev det dog til en anden version, hvor porrefyldet i stedet blev lavet med en opbagning. Resultatet blev ganske udmærket.
Porretærten er alsidig. Den kan serveres som en hovedret eller som tilbehør. Du kan servere den varm eller kold, hvilket gør det til en ret, som kan bruges til enhver lejlighed.
Tærtedejen er helt enkel. Hvis du vil have en grovere version så tag eventuelt 50 g hvedemel fra og udskift det med en grovere meltype. Selv plejer jeg at komme en lille håndfuld mask fra min ølbrygning i dejen.
Porretærte uden æg
Ingredienser
Tærtefyld
- 3 porrer, skåret i tynde ringe
- 2 spsk smør
- ½ tsk salt
- ¼ tsk peber
- ¼ tsk timian (tørret)
- ¼ tsk rosmarin (tørret)
- ¼ tsk salvie (tørret)
- 30 g mel
- 3,5 dl mælk
- 1,2 dl piskefløde
- 50 g Parmigiano Reggiano
Tærtebund
- 175 g mel
- 100 g smør
- 1 tsk salt
- 3 spsk vand
Sådan gør du
Porretærte
- Forvarm ovnen til 190°C
- Smelt smørret ved middelvarme i en stor pande. Tilsæt porerne, salt, peber, timian, rosmarin og salvie. Kog under lejlighedsvis omrøring, indtil porrerne er bløde og møre, ca. 10 minutter.
- Drys melet over porrerne, og rør rundt for at blande melet godt sammen med porerne. Steg i 1-2 minutter under konstant omrøring
- Pisk gradvist mælk og fløde i under konstant omrøring for at forhindre, at der dannes klumper. Kog, indtil blandingen tykner og koger, ca. 5-7 minutter.
- Tag stegepanden af varmen, og rør den revet parmesanost i.
- Hæld porreblandingen i den forbagte tærtebund.
- Bag tærten i 35-40 minutter, eller indtil skorpen er gyldenbrun, og fyldet er sat.
- Lad tærten køle af i et par minutter, inden den skæres i skiver og serveres.
Tærtebund
- Bland hvedemel og fuldkornsmel med salt og smuldr smør i melblandingen. Saml dejen med vand og lad dejen hvile i en skål i køleskabet i 30 minutter.Rul dejen ud og tryk derefter dejen ud i en smurt tærteform. Prik hul i dejen med en gaffel og forbag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 10 minutter.
Buon Appetito!!