Risotto med tomat
Det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med risotto. Det er hurtigt at lave, du kan bruge stort alle slags ingredienser i din risotto og så smager risotto fremragende. I Italien kan du finde risottoopskrifter i en lang række variationer. Hver italiensk region har sine egne opskrifter, hvor de typisk følger årstidernes råvarer, ligesom hver italiensk mama naturligvis har sine egne hemmelige opskrifter.
Med årene har jeg fundet ud at risotto ikke bare er Netto’s kogeposeris tilsat lidt ingredienser, men for nogen næsten en religion at vælge de rigtige ris. Nogle sværger til vialone nano ris, andre til arborio og jeg selv er mest til carnaroli ris. Nogle vælger at komme lidt smør i risottoen for smagens skyld og andre ikke.
Tilberedningen kan være nok så forskellige, men alle opskrifter på risotto har en ting til fælles, nemlig at det kræver kærlighed og lidt tid at lave en perfekt risotto. I de små 20 minutter, som det tager at koge en risotto, bør risottoen ikke koges ved høj varme, da det hurtigt brænder på. Risottoen skal koge på medium varme under konstant omrøring og tilsættes bouillon i takt med at risene optager væden.
At tilberedningen kan være forskellig er denne risotto med tomat et godt eksempel på. Normalt plejer jeg at lade risene få en tur i olien sammen med løg inden, der tilsættes bouillon. Her kom de i bouillon og tomatblandingen og fik således ikke den hårde varme til en start. Indrømmet denne risotto med tomat smagte nu dejligt alligevel
Risotto med tomat
Ingredienser
- 400 g tomater
- 6 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1 l grøntsagsboullion
- 350 g risottoris
- ½ bundt bredbladet persille
- 70 g Parmigiano Reggiano (revet)
- 20 g smør
Sådan gør du
- Skyl tomaterne og skær med en skarp kniv et kryds på toppen af tomaterne. Hæld kogende vand over tomaterne. Pil derefter skindet af tomaterne. Skær tomaterne i kvarte og fjern kernerne. Hak dem eventuelt lidt groft.
- Grøntsagsboullion bringes i kog.
- Olivenolien varmes op i en bred gryde. Hvidløget, som er pillet og finhakket sauteres indtil de bliver klare. Tilsæt tomaterne, lidt kogende boullion, salt og peber. Læg låg på gryden og lad det simre i 5 minutter.
- Kom risene ned til tomaterne og rør godt rundt indtil risene næsten har opsuget al væden.
- Tilsæt den kogende grøntsagsbouillonen med en suppeskefuld ad gangen. Tilsæt den næste skefuld bouillon, når den forrige er næsten helt opsuget af risene. Bliv ved med at røre i risottoen undervejs.
- 10 minutter senere røres smør og Parmigiano Reggiano i den færdigkogte risotto. Smag til salt og peber. Når risottoen er færdig skal der stadig være en lille smule bid i risene. Risottoen skal ikke være tør i det, snarere stadigvæk lidt flydende.
- Skyl persillen og dup det tørt for vand. Finhak persillen og når risottoen er færdig drysses det over risottoen. Kom låg på gryden og lad risottoen trække i 5 minutter.
- Inden servering røres persillen ind i risottoen,
Buon appetito!!